Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-10-10 16:35


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 10 oktober


Förslag till kompetenscentrum om våld i nära relationer

Hälso- och sjukvårdsutskottet har ställt sig bakom etableringen av ett regionalt kompetenscentrum för att öka kunskapen om våld i nära relationer bland Västra Götalandsregionens personal.

Kompetenscentrum ska aktivt bidra till en regional kompetenshöjning av hälso- och sjukvårdens insatser och förmåga att identifiera, bemöta och omhänderta våldsutsatta kvinnor och män. Det sker bland annat genom baskompetens till all personal om våldet olika former och konsekvenser.

Kompetenscentrum om våld i nära relationer vänder sig i första hand till regionens sjukvårdspersonal och till andra berörda personalkategorier.

Förutom utbildning och metodutveckling ska Kompetenscentrum ge konsultation, utveckla samverkan och preventivt arbete samt bedriva och stimulera till forskning inom kunskapsområdet. Ingen egen patientverksamhet ska bedrivas. Ansvaret för att driva och följa upp arbetet föreslås ligga på Primärvårdsstyrelsen och Primärvårdsförvaltningen i Göteborg.

Regionfullmäktige har i budgeten för 2008 avsatt 10 miljoner kronor för Kompetenscentrumet som ska etableras under 2008.

Regionstyrelsen beslutar om kompetenscentrumet den 6 november.

 

Moderaterna reserverade sig till förmån för eget förslag.



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, tel 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0709-75 75 44, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör,tel 0706-61 98 44, Åsa Sundell, informationsavdelningen, tel 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF