Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-04-11 15:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 11 april


Dagens möte för hälso- och sjukvårdutskottet hölls på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Utskottet fick information om bland annat utvecklingen inom hjärtsjukvården, vårdgarantin och den ortopediska och urologiska vården.

Vissa cancerformer ökar medan andra minskar

Vissa cancerformer ökar medan andra har minskat drastiskt. Det konstateras i rapporten "Cancerrapport för Västra Sjukvårdsregionen" som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet i dag. Rapporten beskriver prognosen för antalet cancerfall i Västra Götalandsregionen och norra Halland för 2007.

Rapporten konstaterar bland annat att förekomsten av livmoderhalscancer har halverats sedan början av 1970-talet. Detta beror bland annat på att allt fler fall upptäcks tidigt, tack vare de gynekologiska cellprovskontrollerna. Den största minskningen gäller dock magcancer där cirka två tredjedelar av alla fall försvunnit. Att allt fler äter mer färsk frukt och grönsaker sägs förklara en del av nedgången. En klar nedgång ses också för äggstocks- och äggledarcancer samt för leukemi hos barn.

I motsats till detta ses en trefaldig ökning av elakartad hudcancer, malignt melanom, vilket till del förklaras av hudskador på grund av solning. Ett annat område där antalet cancerfall ökar är cancer i andningsorganen hos kvinnor. Rökning är den främsta orsaken.

 

Regionen positiv till förslag kring ungdomars psykiska ohälsa

Västra Götalandsregionen ställer sig bakom flera av de förslag som presenteras i det statliga betänkandet "Ungdomar, stress och psykisk ohälsa - analyser och förslag till åtgärder". Regionen är särskilt positiv till förslagen om nationella mätningar av psykisk hälsa, utveckling av en särskid webbplats samt sammanställning av vilka pedagogiska insatser som har ett bevisat värde.

 

Regionen stödjer förslag från den nationella psykiatrisamordnaren

Västra Götalandsregionen ger i stort sett sitt stöd till de bedömningar och förslag som lämnas av den nationella psykiatrisamordnaren i utredningen "Ambition och ansvar - nationell strategi för utveckling av samhällets insatser till personer med psykiska sjukdomar och funktionshinder".

Regionen är särskilt positiv till utredningens förslag till förstärkningar, kvalitetsförbättringar, strategisk utveckling och forskning, men betonar att förverkligandet bygger på ett långsiktigt arbete under flera år som innebär ett ökat ansvar för landstingen. Regionen vill därför påtala att finansieringsfrågan måste belysas bättre inför framtida beslut.

När det gäller förslagen i betänkandet "Vård och stöd av psykiskt störda lagöverträdare" anser regionen att det är angeläget att förutsättningarna för den rättspsykiatriska vårde tydliggörs. I motsats till utredaren bedömer  regionen att antalet rättspsykiatriska vårdplatser behöver öka.

Moderaterna och Kristdemokraterna reserverade sig till förmån för eget förslag.



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, tel 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0709-75 75 44 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, tel 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF