Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-04-11 14:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 11 april



Satsning på bättre liv för sjuka äldre i Västra Götaland

Sedan 2010 är Bättre liv för sjuka äldre en prioriterad fråga för Sveriges Kommuner och Landsting. En överenskommelse har tecknats med staten som innehåller prestationsbaserade statsbidrag till de kommuner och landsting som når uppsatta mål. Initialt har målen fokuserat på att införa ett systematiskt, förebyggande arbetssätt med stöd av kvalitetsregister.

Den nya överenskommelsen som tecknats med staten omfattar perioden 2012-2014 och innebär ett ökat engagemang och breddning av utvecklingsarbetet. Prestationsersättning till kommuner och landsting kommer att utgå med sammanlagt 860 miljoner kronor under 2012 och riktas mot tre huvudområden: kvalitetsregister, läkemedel till äldre och undvikbar slutenvård till äldre.

För att det ska vara möjligt att nå de mål som anges i den statliga satsningen krävs krafttag och insatser från flera vårdgivare finansierade av Västra Götalandsregionen. Några av de områden som Västra Götalandsregionen kommer att satsa på är vård i livets slutskede, demensvården och läkemedelsbehandling för äldre.

Hälso- och sjukvårdsutskottet kommer att följa upp utbetalningen av stimulansmedlen.


 

Kostnadsökningar för nya läkemedel

Hälso- och sjukvårdsutskottet fick idag en prognos över läkemedelskostnaderna de närmaste åren. Enligt prognosen kommer kostnaderna att öka bland annat beroende på nya läkemedel och nya behandlingsrekommendationer.

Kostnadsökningarna ses framför allt inom läkemedel för behandling av inflammatoriska sjukdomar, t ex reumatism, psoriasis och inflammatoriska tarmsjukdomar. Likaså beräknas nya läkemedel för MS ge ökade kostnader, liksom läkemedel mot maligna tumörsjukdomar till exempel prostatacancer och hudcancer. Ytterligare områden där kostnadsökningar väntas är behandling av hepatit C samt läkemedel vid ADHD och läkemedel för att förebygga eller behandla blodproppar. 

Under 2011 uppgick Västra Götalandsregionens läkemedelskostnader till cirka 4 miljarder kronor.

 



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, 0761-410269,
Martin Andreasson (M) ledamot hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0709-757544 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177 Åsa Elofsson, informationsavdelningen, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF