Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-10-11 14:45


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 11 oktober


Uppföljning av vårdgarantin

Hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen klarar i stor utsträckning att uppfylla den nationella vårdgarantin. Det visar en uppföljning som gjorts av de tre handlingsplanerna för vårdgarantin som hälso- och sjukvårdsutskottet tidigare antagit. 

Sedan vårdgarantin infördes för snart ett år sedan har antalet patienter som har väntat mer än 90 dagar på ett läkarbesök eller en behandling minskat med i genomsnitt 15 procent.

Men fortfarande finns svårigheter att uppfylla vårdgarantin fullt ut vid flera av regionen sjukhus främst inom ortopedi. Bland de åtgärder som vidtas för att förbättra tillgängligheten är rekrytering av läkare inom flera specialiteter, översyn av scheman för att utntyttja operationssalarna bättre och ökad produktion både vad gäller besök och behandling. 

Sjukvården i Västra Götalandsregionen kommer i år att utnyttja 283 av de sammanlagt 328 extra miljoner som är avsatta för att förbättra tillgängligheten och klara vårdgarantin. Anledningen är att det inom några områden inte funnits kapacitet att klara sitt åtagande. Hälso- och sjukvårdsutskottet förelsår därför regionstyrelsen att tiden förlängs till och med april 2007 för att använda det extra tillskottet.

 

Ersättning till organdonatorer

Personer som donerar organ ska få ekonomisk ersättning från Västra Götalandsregionen för bland annat förlorad arbetsinkomst. Det beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet i dag. Beslutet i ligger i linje med den praxis som redan tillämpas i regionen.

Ersättningen ska motsvara skillnaden mellan donatorns lön och ersättningen från Försäkringskassan och andra försäkringar. Dessutom ska regionen ersätta andra kostnader som donatorn haft för att genomföra donationen. Personer som inte har någon inkomst, till exempel arbetslösa eller studerande ska ersättas med 33 procent av basbeloppet.

Antalet transplantationer har ökat de senaste åren vilket till stor del beror på att fler givare ställt upp för donation. Den genomsnittliga sjukskrivningstiden efter exempelvis en njurdonation är cirka sju veckor. Till detta kommer sjukskrivning för förberedande åtgärder som information och olika undersökningar.

 

Hälso- och sjukvårdsutskottets detaljbudget klar

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat om utskottets detaljbudget för 2007 om totalt 854 miljoner kronor. De största posterna i budgeten är läkemedel, tandvårdsstödet, forskning och utveckling, smittskyddsverksamhet samt ett utvecklingsanslag.

Kristdemokraterna reserverade sig till förmån för eget yrkade om att avsätta 10 miljoner kronor av utskottets utvecklingsanslag för att tillskapa en eller flera regionala enheter för patienter med personlighetsstörningar.

 

Ja till regionalt centrum för patientutbildning

Hälso- och sjukvårdsutskottet har ställt sig bakom bildandet av ett regionalt patientcentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Område Mölndal. Centrumet ska utveckla metoder och ge stöd till dem som vill starta och utveckla patientutbildning som en del i vårdens verksamheter.

Syftet är att stärka patienters och närståendes ställning och på så sätt öka livskvaliteten för långtidssjuka i regionen. Projektet ska också bidra till att höja kvaliteten på patientutbildningarna. Projektet är ett samarbete mellan patient- och handikapporganisationerna och representanter för olika verksamheter inom Västra Götalandsregionen.

 

Pengar fördelade för att minska sjukfrånvaron

Hälso- och sjukvårdsutskottet har fördelat 32 av de sammanlagt 42 miljoner kronorna som har anvisats av regionfullmäktige och som ska användas för att minska sjukfrånvaron i Västra Götaland. Pengarna är ett statligt bidrag och bygger på en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan. För att få del av pengarna ska hälso- och sjukvårdsnämnderna ta fram lokala åtgärdsplaner för att minska sjukfrånvaron. Västra Götalandsregionen kan få ytterligare cirka 100 miljoner kronor från staten beroende på hur sjukfrånvaron minskar.

 

Nej till regiongemensam finansiering av flyktingvård

Hälso- och sjukvårdsutskottet har avslagit en begäran från hälso- och sjukvårdsnämnderna i Göteborg om regiongemensam finansiering av en särskild enhet för vård av flyktingar. Utskottet menar att de flyktingar som är i behov av vård är bosatta i hela regionen och att finansiering därför bör ske i respektive hälso- och sjukvårdsnämnd.

 

Analyser av bristområden i sjukvården

Strax före sommaren presenterade Sveriges kommuner och landsting en rapport som redovisade skillnader i kvalitet, resultat, patienterfarenhet och kostnader inom hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvårdsutskottet har nu beslutat att göra fördjupade analyser och vidta åtgärder inom de områden där regionen ligger under riksgenomsnittet. Det rör bland annat 5-årsöverlevnaden för ändtarmscancer, väntetiden till operation vid höftfraktur och andelen patienter som omopereras för ljumskbråck.



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, 0708-37 78 53, Monica Selin (kd), ledamot, tel 0708-44 46 77, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 eller Åsa Sundell, in


Läs meddelandet som PDF