Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-10-12 17:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 12 oktober


Kostnadsfri extra vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund

Barn som behöver vaccineras tidigare än normalt mot mässling, påssjuka och röda hund, t ex på grund av en utlandsresa, behöver en extra vaccination för att få fullgott skydd.

Kostnaderna för denna extra vaccination har tidigare hanterats olika inom regionen. I vissa fall har föräldrar själva fått betala den extra vaccinationen och på andra håll har man inte tagit ut någon avgift alls.

Hälso- och sjukvårdsutskottet har nu beslutat att den extra vaccinationen ska vara kostnadsfri för föräldrarna. Omkring 250 barn per år berörs av förslaget. Kostnaden beräknas till cirka 20 000 kronor per år.


Sänkt vårdgaranti inom barn- och ungdomspsykiatrin

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att sänka vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin från 60 till 30 dagar för utredning och behandling. Därmed följer Västra Götalandsregionen den nationella vårdgarantin. Beslutet gäller från och med 1 januari 2012.

I dagsläget är tillgängligheten god för besök inom barn- och ungdomspsykiatrin men ytterligare insatser behöver göras för att klara de nya kraven för utredning och behandling.


 
Uppföljning av riktlinjer för fosterdiagnostik

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Skaraborgs Sjukhus och NU-sjukvården har fått i uppdrag att ta fram handlingsplaner för hur man ska följa de nya regionala riktlinjerna för fosterdiagnostik.

Detta med anledning av en uppföljning av de nya riktlinjerna som visar att följsamheten varierar inom regionen.

Riktlinjerna för fosterdiagnostik innebär bland annat att:
• Alla gravida kvinnor/föräldrapar som skrivs in i mödrahälsovården ska erbjudas information om fosterdiagnostik.
• Alla gravida kvinnor som är 35 år och äldre, kvinnor som bär på anlag för svåra ärftliga sjukdomar samt kvinnor som har en stark oro för att föda ett skadat barn ska erbjudas fosterdiagnostik med ett så kallat KUB-test
• Alla gravida kvinnor ska erbjudas ultraljud med organscreening

Handlingsplanerna ska redovisas senast den 15 november.




 



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-410269
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177


Läs meddelandet som PDF