Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-09-12 15:45


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 12 september


Antalet patienter som har väntat mer än tre månader på vård ska minska

Antalet patienter som har väntat mer än tre månader på vård har ökat något under sommaren men är betydligt färre än i augusti 2006. Det visar den senaste uppföljningen av vårdgarantin som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet i dag.

Trots detta finns många patienter som har väntat mer än tre månader på vård. Det gäller framför allt inom ortopedi, handkirurgi, ryggkirurgi, fetmaoperationer och utprovning av hörapparat.

Västra Götalandsregionen vidtar därför ett antal åtgärder för att minska antalet patienter som har väntat på vård i mer än tre månader. Bland har särskilda vårdgarantisamordnare utsetts på sjukhusen. Dessutom har man bildat nätverk mellan sjukhusen för att utnyttja regionens totala kapacitet.

Hälso- och sjukvårdsdirektören fick dessutom i uppdrag att begära in handlings- och produktionsplaner från samtliga sjukhus för hur vårdgarantin ska uppfyllas senast vid utgången av 2007.

 

Västra Götalandsregionen tar över vårdplatser för rättspsykiatrisk vård

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att omförhandla avtalet om 24 vårdplatser för rättspsykiatrisk vård vid Karsuddens sjukhus. Utskottet bedömer att behovet av vårdplatser kommer att kunna täckas inom regionens egna verksamheter i Falköping, Göteborg och Vänersborg från och med 2011. För närvarande pågår en nybyggnation vid dessa enheter. 

 

Skillnader i vården kartläggs

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att kartlägga och analysera skillnaderna inom vården inom ett antal områden.

Det gäller bland annat variationer inom behandling av hjärtinfarkt och stroke, njursjukvård, prostatakirurgi samt operationer av framfall. Ytterligare två områden som ska analyseras är regionala variationer i läkemedelskonsumtion och skillnaderna i tandhälsan hos barn och ungdomar.

 

Fördelning av budgetmedel

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat om fördelning av en del av medlen i regionfullmäktiges budget för 2008. Ett första beslut togs i juni då medel för sjukvårdsrådgivning, mammografi och vårdgarantin för den högspecialiserade vården fördelades. Nu avsattes medel för hälso- och sjukvårdsnämnderna för att fullfölja ortopediplanen och övriga åtgärder inom ramen för de extra vårdgarantipengar som fördelades till HSU 2007 och som kvarstår för 2008.

 

Gemensam vision för utbildning och forskning

Hälso- och sjukvårdsutskottet har ställt sig bakom visionen om "Kunskap för det goda livet" - en gemensam vision för Västra Götalandsregionen och Göteborgs Universitet som gäller utbildning och forskning.

Visionen slår fast viktiga utgångspunkter för samarbetet mellan regionen och universitetet såsom grundläggande värderingar, sysnsätt och policies.

 

Regionen prövar inte fritt val av hjälpmedel

Västra Götalandsregionen kommer inte att delta i den nationella försöksverksamheten om fritt val av hjälpmedel. Det beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet i dag.

Regionen har tillsammans med de 49 kommunerna i Västra Götaland gemensamma riktlinjer och produktanvisningar för förskrivning av personliga hjälpmedel. En gemensam hjälpmedelsförsörjning ger brukaren möjlighet att behålla ett och samma hjälpmedel genom hela vårdkedjan. Dessutom uppnår man ekonomiska vinster genom upphandling av hjälpmedel och genom användning av begagnade hjälpmedel.

Om regionen skulle delta i försöksverksamheten skulle riktlinjerna för förskrivning av personliga hjälpmedel skulle behöva ändras. Dessutom bedömer utskottet att kostnaderna ökar och att användningen av begagnade hjälpmedel minskar.

 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0708-37 78 53,
Martin Andreasson (m), vice ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-75 75 44 Peter Lönnroth, bitr hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0705-640867 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF