Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-02-13 15:04


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 13 februari


Nya och säkrare metoder för fosterdiagnostik erbjuds kvinnor över 35 år

 

Västra Götalandsregionen kommer att erbjuda nya och säkrare metoder för fosterdiagnostik för alla kvinnor över 35 år. Även kvinnor som bär på anlag för svåra ärftliga sjukdomar och kvinnor som är mycket oroliga för att föda ett skadat barn kommer att erbjudas den nya metoden.

 

Metoden, som kallas NUPP (eller KUB), består av ett ultraljud där man mäter fostrets vätskespalt för att se om den är bredare än normalt. Genom att kombinera ultraljudsundersökningen med ett blodprov och dessutom räkna in mammans ålder, kan man beräkna risken för att fostret har eventuella kromosomavvikelser eller allvarliga missbildningar. 

 

Idag erbjuds alla kvinnor som är äldre än 35 år fosterdiagnostik i form av fostervattensprov eller moderkaksprov. Proverna tas genom livmodern och det finns en viss risk för missfall. Genom den nya metoden minskas risken för missfall.

 

Hälso- och sjukvårdsutskottet poängterar i sitt beslut att det är viktigt att det är kvinnan och hennes partner som själva väljer om de vill genomgå fosterdiagnostik eller inte.

 

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade också att erbjuda metoden preimplantatorisk genetisk diagnostik, så kallad PGD, i regionens sjukvård. Metoden utförs på befruktade ägg och endast om föräldrarna bär på anlag för en allvarlig ärftlig sjukdom som innebär att det finns en stor risk för barnet att få en genetisk sjukdom eller skada. Behovet beräknas till 16 par per år.

 

Kristdemokraterna reserverade sig till förmån för eget förslag om återremiss.

 

 

Ja till barnvaccination mot pneumokocker

Västra Götalandsregionen tillstyrker ett förslag från Socialstyrelsen  att pneumokockvaccin ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

Förslaget innebär att barn vaccineras kostnadsfritt vid 3, 5 och 12 månaders ålder mot pneumokocker samtidigt med vaccin mot bland annat difteri och kikhosta som redan ingår i vaccinationsprogrammet.

Vaccinationen beräknas kunna påbörjas under 2009. 

 

 

Översyn av vård för "papperslösa"

 

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att göra en översyn av hur patienter utan giltiga papper tas om hand i sjukvården. Syftet är att säkerställa att alla patienter får likvärdig vård. Bakgrunden till beslutet är att det vid flera tillfällen uppstått en osäkerhet inom vården om vård ska ges till pesoner som inte är svenska medborgare, saknar uppehållstillstånd och dessutom är utan försäkring eller avtal. 

 

En uppföljning ska också göras av hur riktlinjerna för patienter med skyddad identitet efterlevs.

 

 

 

Gemensam strategi för kvalitets- och verksamhetsutveckling

Hälso- och sjukvårdsutskottet har ställt sig bakom en strategi för regiongemensam kvalitets- och verksamhetsutveckling inom Västra Götalandsregionen.

 

Strategin är en plattform för att på ett systematiskt sätt förverkliga den Goda Vården i regionens hälso- och sjukvård. Strategin ska konkretiseras i sex regiongemensamma handlingsprogram. I ett första steg kommer ett program för att förbättra patientsäkerheten i regionens hälso- och sjukvård att utarbetas.  

 

Kvalitets- och verksamhetsutveckling kommer att vara en prioriterad fråga för sjukvården i hela Västra Götalandsregionen. Strategin går nu vidare för beslut i regionstyrelsen.

 

 

  

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, tel 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0709-75 75 44 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, tel 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF