Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-06-13 15:10


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 13 juni


Uppföljning av hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi: Stärkt närsjukvård och mer planerad vård

Den sjukvårdsstruktur som regionfullmäktige beslutade om 2004 börjar ta form och visar en hel del positiva effekter. Förändringarna har på flera håll lett till en smidigare och kortare väg för patienten genom vården, ett bättre och säkrare medicinskt omhändertagande, mer öppen vård och mer planerad vård.

Det visar den tredje uppföljningen av hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet i dag. Men det finns stora variationer inom regionen och mycket arbete återstår för att strategin ska få ett brett genomslag.

I rapporten konstateras att en hel del förändringar genomförts för att utveckla närsjukvården. Bland annat bättre samverkan mellan olika vårdgivare, mer personal i primärvården med beteendevetenskaplig kompetens, fler läkartimmar i hemsjukvården och utbildning av särskilda äldresjuksköterskor. Primärvården tar också emot fler akut sjuka patienter på dagtid.

Rapporten visar också att det idag utförs mer planerad vård och att den akuta vården i mindre utsträckning "tränger ut" planererade operationer, men pekar också på att ytterligare åtgärder behöver vidtas för att säkra vårdgarantin även i framtiden.

Akutsjukvården har koncentrerats till viss del. Kungälvs Sjukhus tar emot fler akut sjuka patienter och den akuta vården inom kirurgi och ortopedi har upphört vid Alingsås Lasarett och Sjukhuset i Lidköping på nätter och helger. SU har koncentrerat ortopedin, kirurgin och hematologin och NU-sjukvården har nyligen fattat beslut om förändringar. Mycket av det goda som har genomförts överskuggas dock av de allvarliga problem som finns kring den ortopediska vården vid SU. SU genomför nu ett omfattande åtgärdsprogram för att komma tillrätta med problemen. 

 

Skillnaderna inom regionens sjukvård ska analyseras

Vid hälso- och sjukvårdutskottets förra möte presenterades rapporten Verksamhetsanalys 2006. Rapporten pekade bland annat på stora variationer inom inom regionens sjukvård. Hälso- och sjukvårdsutskottet har nu beslutat att göra fördjupade analyser av dessa skillnader. Det gäller bland annat behandlingen av hjärtinfarkt och stroke, njursjukvården, prostatakirurgi samt operationer av framfall. Ytterligare två områden som ska analyseras är regionala variationer  i läkemedelskonsumtionen och skillnaderna i tandhälsan hos barn och ungdomar.

 

Västra Götalandsregionen avvaktar med att skriva ut vaccinet Gardasil

Västra Götalandsregionen avvaktar med att skriva ut läkemedlet Gardasil med subvention. Gardasil är ett vaccin mot humant papillomvirus, HPV, som kan förhindra livmoderhalscancer. Regionen vill invänta Socialstyrelsens beslut kring ett nytt barnvaccinationsprogram där vaccin mot HPV eventuellt ska ingå.

Det framgår av en lägesrapport som lämnades till hälso- och sjukvårdsutskottet idag.

Regionen menar också att det finns ett antal frågor som behöver utredas innan man kan ta ställning i frågan. Bland annat behöver det göras etiska bedömningar och hälsoekonomiska analyser. Dessutom finns det en osäkerhet om vaccinets effekter på lång sikt.

Socialstyrelsen förväntas lämna ett förslag om nytt barnvaccinationsprogram i höst för att därefter fatta beslut under våren 2008.  

 

Utveckling av primärvården i Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionens primärvård har de senaste åren tagit viktiga steg framåt vad gäller tillgängligheten i primärvården vilket lett till att tillgängligheten nu är bland den bästa i landet.

Trots en relativt positiv utveckling de senate åren återstår en hel del arbete för att ge primärvården förutsättningar att klara de förväntningar som ställs påd en. Bland annat ska åtta av tio sjukvårdskontakter kunna ske i den nära vården.

Hälso- och sjukvårdsdirektören fick därför i uppdrag av utskottet att ta ett samlat grepp om primärvårdens utvecklingsfrågor och att ta fram konkreta förslag för att nå målen och uppdragen i budgeten.

 

Förlängt avtal med SOS Alarm

Västra Götalandsregionen förlänger nuvarande avtal med SOS Alarm för alarmering, prioritering och dirigering av ambulanssjukvården. Avtalet gäller till och med 31 januari 2009.

 

Statligt stöd för förebyggande arbete inom HIV och sexuellt överförbara sjukdomar

Västra Götalandsregionen har tilldelats 5,8 miljoner kronor i statligt stöd för förebyggande arbete mot sexuellt överförbara sjukdomar och HIV. Pengarna ska satsas på några specifika områden; verksamheter av riksintresse i storstadsregionerna, kunskapsuppbyggnad och kunskapsförmedling med intresse för fler än en organisation.

Bland annat ska Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad öka samarbetet inom missbruksvården särskilt vad gäller ungdomar i riskzonen. Ett utvecklingsarbete startar också vad gäller hiv-information på SFI-skolorna (svenska för invandrare) där man når majoriteten av nyanlända asylsökande och flyktingar.

Detta får vissa konsekvenser för verksamheter som tidigare fått statligt stöd men som inte längre omfattas av detta. Det gäller bland annat infektionskliniken och hud- och könssjukvården vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset som inte längre omfattas av de statliga medlen. Hälso- och sjukvårdsutskottet avsätter därför 1,8 miljoner kronor till denna vård. 

 

Nej till robotkirurgi vid prostataoperationer

Västra Götalandsregionen kommer i dagsläget inte att införa robotkirurgi vid operationer av prostatacancer. Robotkirurgi är en laparoskopisk operationsmetod där kirurgen assisteras av en operationsrobot. Metoden är relativt ny och har introducerats i Sverige under de senaste åren.  

Hälso- och sjukvårdsutskottet grundar sitt beslut på bedömning från regionens Program- och prioriteringsråd. Rådet bedömer att metoden behöver studeras ytterligare för att få bättre kunskap om patientnyttan och kostnadseffektiviteten.  

Metoden kommer dock att tillämpas i forskningssyfte.

 



Kontaktperson: Jonas Andersson, hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, 0709-75 75 44 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF