Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-10-13 15:20


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 13 oktober


Förslag om ny avgift för hälsoundersökning

Hälso- och sjukvårdsutskottet har föreslagit en avgift på 1625 kronor för hälsoundersökning. Utskottet har också fastställt vilka undersökningar och provtagningar som ska ingå i en hälsoundersökning. Avgiften motsvarar självkostnadspris och ingår inte i högkostnadsskyddet.

Hälsoundersökning kan ses som en service för de som känner sig friska men ändå vill kontrollera att de inte är sjuka. Här ska ingå provtagning av bland annat blodvärde, blodsocker, levervärde, ämnesomsättning, BMI, syn- och hörselkontroll. 

Sedan Västra Götalandsregionen bildades har avgiften för hälsoundersökning varit 500 kronor. Det har dock inte varit tydligt vad som ska ingå i en hälsoundersökning. Antalet personer som själva efterfrågar en hälsoundersökning är få och antalet hälsoundersökningar som bekostas av den enskilde är mycket begränsade.

Beslut tas av regionfullmäktige.

 

Kortare väntetider till cancerundersökningar

Väntetiden till cancerundersökning har minskat något i Västra Götalandsregionen. Det visar en rapport som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet idag och som visar hur sjukhusen i Västra Götalandsregionen uppfyller vårdgarantin för cancersjukdomar.

Av rapporten framgår att sjukhusen i Västra Götaland i stort sett klarar cancergarantin. Det finns dock vissa svårigheter framför allt inom urologi och i viss mån även kirurgi. Sjukhusen har tagit fram handlingsplan och räknar med att kunna klara vårdgarantin för samtliga cancerområden under hösten.

Vårdgarantin för cancersjukdomar innebär en maximal väntetid på 14 dagar för besök hos specialistläkare vid välgrundad misstanke om cancer. För barn ska väntetiden vara högst 2 dagar.

 

Detaljbudget 2011

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat om sin detaljbudget för 2011. Jämfört med 2010 har utskottet tillförts 40 miljoner kronor för fortsatt arbete med tillgänglighet, införande av nya metoder och tekniker och insatser till prioriterade vårdområden. Vidare har utskottet tillförts 10 miljoner kronor för att stärka barntandvården i områden där barns och ungdomars tandhälsa är som sämst. Utskottet har också tillförts en förstärkning på 20 miljoner kronor för att finansiera nya vårdenheter inom rättspsykiatrin.

Den sammanlagda budgeten uppgår till 1,8 miljarder kronor.

 

Överenskommelse om ambulanshelikopter

Hälso- och sjukvårdsutskottet har fastställt överenskommelsen med Kungälvs Sjukhus för drift och förvaltning av den regionala ambulanshelikoptern. 

Ambulanshelikoptern är ett komplement till den bilburna ambulanssjukvården i regionen och är i drift dygnet runt årets alla dagar. Den är bemannad med specialutbildade läkare och sjuksköterskor som rekryterats från sjukhus i hela regionen. Kostnaden för 2011 beräknas till 50 miljoner kronor.

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), hälso- och sjukvårdsutskottes vice ordförande (m), 0709-75 75 44 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF