Informationskampanj om stroke ska få fler att söka vård i rätt tid
Hälso- och sjukvårdsutskottet satsar drygt åtta miljoner kronor i en treårig informationskampanj om stroke. Kampanjen syftar till att öka kunskapen om symtomen för stroke och att bidra till att fler söker akut vård i tid. Kampanjen väntas bidra till att fler personer med stroke eller symtom på stroke kan få behandling och därmed bättre chanser att överleva och med bättre livskvalitet.
Svensk strokesjukvård har utvecklats med allt bättre behandlingar. En av förutsättningarna för ytterligare förbättrade resultat är att patienten eller personer i omgivningen får ökad kunskap om akuta symptom på stroke och om vikten att söka vård i tid.
Kampanjen kommer att samordnas med andra landsting och starta under hösten 2011.
35 miljoner kronor för rikssjukvård, utbildning och spridning av medicinska metoder
Hälso- och sjukvårdsutskottet har fördelat drygt 35 miljoner kronor för metodutveckling och kunskapsspridning för bland att förhindra spridning av resistenta bakteriestammar samt forskning, utveckling och etablering av rikssjukvård inom barnhjärtkirurgi, lungtransplantationer, hjärttransplantationer och levertransplantationer.
Investering i strategisk medicinsk utrustning
Hälso- och sjukvårdsutskottet tillstyrker att 64 miljoner kronor investeras i strategisk medicinsk utrustning. Pengarna fördelas bland annat till en MR-kamera vid strålbehandlingsavdelningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ombyggnation av operation och intensivvård vid Kungälvs sjukhus samt ultraljudsapparat vid Alingsås Lasarett.
Beslut fattas av Regionstyrelsen.
7 miljoner kronor till rättspsykiatrin
Hälso- och sjukvårdsutskottet fördelar 2,5 miljoner kronor till kompetensutveckling och nyanställningar inom den rättspsykiatriska vården i Västra Götalandsregionen. Fokus ska ligga på att förbättra den psykiatriska heldygnsvården när det gäller tvångsåtgärder.
Dessutom fördelas 4,6 miljoner kronor till hälso- och sjukvårdsnämnderna. Den rättspsykiatriska vården kommer under de närmaste åren att genomgå stora förändringar då verksamhet ska etableras i nya vårdbyggnader.
Magsjukan minskar i Göteborgs förskolor
Magsjukan har minskat i förskolorna i Göteborg sedan personalen där fått utbildning i bättre hygienrutiner.
Läs separat pressmeddelande