Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-09-14 15:32


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 14 september


Utvecklingsplan för psykiatrin på remiss

Hälso- och sjukvårdsutskottet behandlade idag ett förslag till regional utvecklingsplan inom psykiatrin. Utvecklingsplanen innehåller en ökad satsning på specialistkompetens inom samtliga yrkesgrupper. Målet är en förbättrad vårdkvalitet.

Här är några av förslagen i utvecklingsplanen:

• Kompetensen behöver höjas för specialiserade yrkesgrupper inom psykiatrin och för vissa patientgrupper och behandlingsmetoder
• Nationella riktlinjer behöver omsättas i regionala vårdprogram
• Ersättningssystemen behöver ses över så att de stimulerar utveckling av insatser riktade till närstående
• Vårdens processer måste vara tydliga och väl kända för medarbetarna så att patienter kan vara delaktiga och utöva inflytande
• Samverkan måste utvecklas med aktörer inom och utom Västra Götalandsregionen.

Utvecklingsplanen för 2011 sänds nu på remiss till nämnder och styrelser samt till kommunalförbund, patient-, brukar- och anhörigföreningar.


 

Ny metod mot hjärtsvikt införs i vården

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt införandet av en ny metod för patienter med hjärtsvikt. Metoden heter TAVI (kateterburen aortaklaffsimplantation) och används för patienter med klafförträngningar. Dessa patienter drabbas av hjärtsvikt med svår andfåddhet som främsta symtom.  Behandlingen har positiv effekt på hjärtats funktion med minskad andfåddhet och minskat vårdbehov som följd. Antalet patienter som är aktuella för metoden uppskattas till 50-70 personer per år. Metoden införs successivt under hösten 2011.


 

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbetet tas fram

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att ta fram ett nytt ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Ett sådant system ska beskriva hur Västra Götalandsregionen ska arbeta för att utveckla och säkra kvaliteten i hälso- och sjukvården. Det ska också beskriva ansvarsfördelningen mellan nämnder, styrelser och chefer i hälso- och sjukvården.

Arbetet ska utgå från definitionen av Socialstyrelsens God Vård-koncept och utformas så att kraven i God Vård uppfylls. Förslaget ska vara klart senast 30 juni nästa år.


 

Förslag om nya ST-tjänster inom Habilitering och Hälsa

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår tillsammans med personalutskottet att fyra nya ST-tjänster inrättas inom området Habilitering och Hälsa. Bakgrunden är en allvarlig brist på specialister i barn- och ungdomsneurologi med habilitering vilket drabbar barn med svåra funktionsnedsättningar.

Omfattningen av ST-läkare och hur dessa fördelas inom olika specialiteter är en strategisk och långsiktig fråga för Västra Götalandsregionens kompetensförsörjning. Utskottet vill därför att regionstyrelsen betonar vikten av att hälso- och sjukvårdsnämnderna och utförarstyrelsen prioriterar i sina beställningar så att den regionala planen för kompetensförsörjning kan genomföras.

 

 

 

 



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), ordförande, 0761-410269
Jonas Andersson (FP) vice ordförande, 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF