Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-04-16 14:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 16 april


Patienter kan erbjudas samtal om levnadsvanor

Ett regionuppdrag som handlar om att införa Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder inom hälso- och sjukvården och tandvården i Västra Götalandsregionen har utarbetats.
Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen fastställer regionuppdraget.

Socialstyrelsens nationella riktlinjer innebär att sjukvården ska stödja vuxna som vill ändra sina ohälsosamma levnadsvanor inom fyra områden:

  • Tobaksbruk
  • Riskbruk av alkohol
  • Otillräcklig fysisk aktivitet
  • Ohälsosamma matvanor

De åtgärder som rekommenderas i riktlinjerna är enkla råd, rådgivande samtal och kvalificerat rådgivande samtal. Riktlinjerna uppmärksammar särskilt patienter i vissa situationer, exempelvis gravida eller personer som står inför en operation.

Samtal om levnadsvanor

Regionuppdraget är en strategi för hur hälso- och sjukvården och tandvården ska arbeta med sjukdomsförebyggande metoder inom de områden som riktlinjerna pekar ut. Det kan exempelvis handla om att personal som dagligen möter patienter ska erbjuda samtal om levnadsvanor – och då framförallt till de grupper som har störst behov av en bättre hälsa.
Redan nu pågår aktiviteter som går i linje med riktlinjerna, även om det varierar hur långt olika verksamheter har kommit och hur kunskapsläget ser ut. Det finns regionala medicinska riktlinjer för fysisk aktivitet, men inte för övriga områden. 

Åtgärder

Om regionstyrelsen fastställer regionuppdraget kommer det att rekryteras projektledare som ska arbeta med mål, åtgärder och uppföljning. Dessutom ska man undersöka vilka förutsättningar som finns för ett regionalt kompetenscentrum.

Exempel på åtgärder:

  • Ta fram tillgänglig information om de fyra levnadsvanorna och deras påverkan på sjukdom och hälsa för befolkningen, patienter och medarbetare. Informationen ska avspegla principen om jämlik vård och mänskliga rättigheter. Den ska finnas på lätt svenska och olika språk.
  • Producera en webbaserad basutbildning för medarbetare.
  • I dialog med högskolor och utbildningscentrum ta fram en plan för utbildning som ökar kunskapen om kvalificerat rådgivande samtal.
  • En åtgärdsplan för mödravården om kvalificerat samtal vid tobaksbruk och rådgivande samtal vid riskbruk av alkohol finns antagen och implementerad.

Förslag till regional utvecklingsplan för vuxenpsykiatri

Kunskapscentrum för psykisk hälsa i Västra Götalandsregionen har i bred samverkan tagit fram ett förslag till regional utvecklingsplan för vuxenpsykiatri 2014-2018. Planen innehåller bland annat förslag till åtgärder som är nödvändiga för att förverkliga visionen ” En psykiatri i framkant”.

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen ska föreslå att regionfullmäktige antar planen som styrdokument för specialistpsykiatrin i Västra Götalandsregionen.
Utvecklingsplanen omfattar vård och behandling av ungdomar och vuxna som har behov av specialistpsykiatriska insatser inom allmänpsykiatrin. Övergripande mål är att jämna ut skillnader i den vård som erbjuds och höja kvaliteten inom specialistpsykiatrin i Västra Götalandsregionen.

Önskvärd utveckling

Utvecklingsplanen tar upp den önskvärda utvecklingen av specialistpsykiatrin för att personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning ska ha tillgång till en jämlik, kunskapsbaserad, säker och tillgänglig vård och omsorg av god kvalitet. Några exempel på grupper som berörs är personer med ADHD och autism, missbruksproblem, ångest- och tvångssyndrom, ätstörningar, psykostillstånd samt psykiskt långtidssjuka som dessutom har kroppsliga sjukdomar.
Planen presenterar nuläget utifrån olika psykiatriska diagnoser och kompetensområden och det framtida önskvärda läget. Dessutom innehåller planen förslag på åtgärder för att komma till det önskvärda läget senast 2018.

Flera åtgärdsförslag går in på kompetensutveckling för personal och kompetensförsörjning. Andra åtgärder berör personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning mer direkt: 

  • Utveckla omhändertagandet efter olika diagnosgruppers behov.
  • Utveckla samverkan med patienter och närstående. 
  • Förändra heldygnsvården för en bättre evidens, kompetens, bemötande, större inflytande för patienter och närstående samt vårdmiljö.
  • Främja den kroppsliga hälsan hos personer med psykisk ohälsa.


Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF