Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-11-16 15:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 16 november


Förslag om enhetliga taxor för intyg, hälsoundersökningar och vaccinationer

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att Västra Götalandsregionen inför enhetliga taxor för intyg, hälsoundersökningar och förebyggande vaccinering. Grundtanken är att patienten betalar självkostnadspriset för insatsen.
När det gäller hälsoundersökningar och intyg delas de fasta taxorna in i tre delar beroende på hur lång tid man beräknar att insatsen tar och det finns även en timtaxa. Både de fasta taxorna och timtaxan påverkas av om det är läkare eller någon annan personalkategori som genomför insatsen.
Hur hög taxan blir beräknas efter en timkostnad på 940 kronor för läkare och 350 kronor för övriga personalkategorier.
Utöver detta tillkommer eventuella laboratorieprover och andra undersökningar som debiteras enligt de taxor som redan gäller i primärvården och på sjukhusen.
Avgiften för samtliga intyg till Försäkringskassan tas bort.
En besöksavgift på 200 kronor inom hälsovårdsområdet ingår också i förslaget.
När det gäller förebyggande vaccinering införs en injektionskostnad på 140 kronor per injektion, förutom priset på själva vaccinet. Ett undantag är stelkrampsvaccin där varje injektion kostar totalt 200 kronor.
Förslaget går vidare till regionstyrelse och slutligen regionfullmäktige som fattar beslut.

Uppdrag att bedriva rättspsykiatrisk vård 2012

Hälso- och sjukvårdsutskottet godkänner uppdragen till NU-sjukvården, Skaraborgs sjukhus samt Sahlgrenska Universitetssjukhuset om att bedriva öppen och sluten rättspsykiatrisk vård vid rättspsykiatrisk klinik under 2012.
NU-sjukvårdens uppdrag omfattar 54 vårdplatser, Skaraborgs sjukhus 16 vårdplatser som successivt ska utökas till 24 och Sahlgrenska 84. Sahlgrenska har ett regiongemensamt ansvar för 12 akutvårdsplatser och ansvarar för att samordna regionens avtal med Karsuddens sjukhus i Katrineholm och fatta beslut om vilka patienter som ska dit.
Totalt har 291 miljoner kronor avsatts för rättspsykiatrisk vård till invånarna i Västra Götaland 2012.
I budget 2011 avsatte regionfullmäktige 60 miljoner kronor för att möta ökade kostnader inom rättspsykiatrin till följd av att nya vårdbyggnader tas i bruk. Under hösten har Brinkåsen i Vänersborg och nybyggnader i Falköping tagits i bruk och Rågården i Göteborg tas i bruk 2013. Fullt utbyggt kommer 174 rättspsykiatriska vårdplatser att erbjudas inom den egna verksamheten. Det innebär bland annat att behovet av köpt vård på Karsudden minskar.
Det ekonomiska tillskottet fördelas under tre år med 20, 10 respektive 30 miljoner kronor. Detta täcker dock inte merkostnaderna och därför kommer en noggrann uppföljning att ske under 2012 där man ser över effekterna av att de nya verksamheterna används, nivån på hyresbidrag, att man kan ta hem patienter från Karsudden tidigare och om det finns möjligheter att disponera det förväntade överskottet av anslaget 2011.

Samlat ansvar för eHälsa utreds

Under 2010 reviderades och utökades den nationella strategin för eHälsa. Det är en strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg och strategin innehåller sex olika insatsområden. Det handlar exempelvis om e-tjänster för tillgänglighet och medbestämmande och hur man ska se till att informationen blir användbar och tillgänglig.
I Västra Götalandsregionen är ansvaret inom området eHälsa idag uppdelat på flera olika aktörer. Vissa frågor hanteras inom IT-strategiska enheten medan andra satsningar leds från hälso- och sjukvårdsavdelningen, exempelvis arbetet med att anpassa sjukvården till patientdatalagen och att införa Pascal (Patientens sammanhållna läkemedelsinformation).
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att uppdra åt hälso- och sjukvårdsdirektören att utreda förutsättningarna för att skapa en strategisk funktion inom hälso- och sjukvårds¬avdelningen som kan ta ett samlat ansvar för den fortsatta utvecklingen av eHälsa inom Västra Götalandsregionen.
Förslaget till hur arbetet med strategiska ehälsofrågor ska organiseras inom hälso- och sjukvårdsavdelningen ska redovisas senast den 29 februari 2012.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-410269
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177


Läs meddelandet som PDF