Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-08-17 14:25


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 17 augusti


Utvecklingsstrategi för tandvården

Västra Götalänningarnas behov av tandvård ska analyseras och konkreta förslag ska tas fram för att nå de invånare som har störst behov av tandvård. Det föreslås i den utvecklingsstrategi för tandvården som behandlades av hälso- och sjukvårdsutskottet i dag.

Målet för tandvården i Västra Götalandsregionen är god tandhälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen. Utvecklingsstrategin har som mål att utveckla tandvården i Västra Götalandsregionen utifrån åtta perspektiv:
• Medborgarnas behov av tandvård och vård på lika villkor
• Tillgänglighet, öppenhet och transparens
• Resursfördelnings- och ersättningsmodell
• Regiongemensamma angelägenheter
• Kompetensförsörjning och regional tillgänglighet till tandvård
• Tandvård som en del av den medicinska vården
• Forskningsposition och innovationer
• God vård inom tandvård

I utvecklingsstrategin föreslås också att väntetiderna till specialisttandvården bör bli tillgängliga på regionens hemsida, att medicinska resultat bör bli tillgängliga för invånarna genom så kallade öppna jämförelser och att tillgången till tandvård i glesbefolkade områden måste säkras.

Vidare föreslås att regionen bör satsa mer offensivt på yngre forskares karriärmöjligheter och att klinisk forskning ska vara meriterande vid rekrytering av chefer.

Utvecklingsstrategin går nu vidare för beslut i regionstyrelsen och regionfullmäktige.

 

Reviderad Krav- och kvalitetsbok för 2012

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår flera revideringar i Krav- och kvalitetsboken för VG Primärvård. Krav- och kvalitetsboken är det förfrågningsunderlag som styr uppdraget till de vårdenheter som ingår i Västra Götalandsregionens vårdvalsmodell VG Primärvård.

Förslagen baseras på synpunkter från vårdgivare, hälso- och sjukvårdsnämnderna och andra enheter inom Västra Götalandsregionen samt på de erfarenheter som gjorts sedan starten.

Bland de föreslagna justeringarna kan nämnas:
- patientavgiften för läkarbesök på annan vårdcentral än den valda höjs från 200 till 300 kronor.
- Patientavgiften för telefonrecept tas bort
- Äldre, kroniskt sjuka och personer med sammansatta behov ska erbjudas fast läkarkontakt
- Patienter som är inskrivna i hemsjukvård ska erbjudas hembesök minst en gång per år.

Dessutom föreslås ett antal förändringar i ersättningssystemet och kostnadsansvaret för vårdcentralerna.

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade också om ett antal punkter för att fortsätta utvecklingen av VG Primärvård. Det gäller bland annat vårdcentralernas uppdrag kring psykisk ohälsa och sjukdom och vård av äldre.


 

Ansökan om stimulansmedel för bättre vård och omsorg om äldre

Västra Götalandsregionen ansöker om 13,8 miljoner kronor av statliga stimulansmedel för att förbättra vården och omsorgen av äldre personer. Sedan 2007 har regeringen årligen avsatt medel till kommuner och landsting för att stödja utvecklingen av kvaliteten i äldreomsorgen. Västra Götalandsregionen har under de senaste tre åren tilldelats drygt 139 miljoner kronor för olika projekt. Årets pengar används till att fullfölja påbörjade projekt.


Styrkort för jämlik och jämställd hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen godkänner förslag till styrkort för jämlik och jämställd hälso- och sjukvård. Styrkortet är ett verktyg och stöd för att utveckla hälso- och sjukvårdens jämlikhets- och jämställdhetsarbete med fokus på medborgarna och patienterna.

Jämlik hälso- och sjukvård innebär att alla patienter ska bemötas och vårdas med respekt och omtanke oavsett personliga egenskaper, ålder, kön, funktionshinder, utbildning, social ställning, etnisk och religiös tillhörighet och sexuell läggning. Jämställd hälso- och sjukvård innebär att kön- och genusspecifika förhållanden måste beaktas i bemötande, diagnostik och behandling.


 

Strategi för läkemedelsnära produkter

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt en strategi för hantering av läkemedelsnära produkter. Dessa omfattar inkontinens- diabetes- och stomiprodukter, samt livsmedel för särskilda näringsändamål, så kallat Särnär. Målet är att kunna erbjuda produkter till alla patienter som är i behov av detta, att se till att personalen har adekvat utbildning och att se till att produkterna hanteras kostnadseffektivt.

En del av strategin är att starta upphandling av stomiprodukter och upphandling av en distributionstjänst för diabetes- och stomiprodukter. En annan är att ta bort egenavgiften för stomiprodukterna och ta bort dessa ur systemet för läkmedelsförmåner.


Protokoll från mötet



Kontaktperson: Helen Eliasson, (S), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, 0761-410269
Jonas Andersson, (FP), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF