Regionen vill att fler kvinnor deltar i gynekologiska hälsokontroller
Västra Götalandsregionen har tagit fram ett handlingsprogram för att utveckla det förebyggande arbetet mot livmoderhalscancer. Det handlar dels om få fler kvinnor att delta i de gynekologiska hälsokontrollerna men också att utveckla säkrare analysmetoder och förbättra uppföljningen.
Regelbundna cellprovskontroller minskar risken
Livmoderhalscancer betraktas i dag som en sjukdom som i stor utsträckning kan förebyggas. Men trots det förebyggande arbetet får varje år cirka 80 kvinnor i Västra Götaland livmoderhalscancer och 20-25 dör. Två tredjedelar av dessa har inte deltagit i hälsokontrollerna.
Att upptäcka och behandla cellförändringar är viktigt för att skydda kvinnor från att utveckla livmoderhalscancer. Risken att drabbas av livmoderhalscancer har minskat kraftigt under de senaste 40 åren tack vare en tidig upptäckt och behandling av cellförändringar.
Västra Götalandsregionen erbjuder gynekologisk cellprovskontroll regelbundet till kvinnor i länet. Täckningsgraden är i genomsnitt 80 procent vilket är över det nationella genomsnittet men under nationella och europeiska rekommendationer. I vissa ekonomiskt och socialt missgynnade områden är täckningsgraden under 70 procent.
Västra Götalandsregionen kommer att genomföra en studie för att ta reda på varför kvinnor uteblir från kontrollerna och dessutom öka informationsinsatserna. Vidare ska det bli möjligt att boka om sin tid via Internet.
Vaccin
Socialstyrelsens beslut om att vaccinera 11-åriga flickor mot HPV-virus som kan orsaka livmoderhalscancer kommer att behandlas av hälso- och sjukvårdsutskottet i början av 2009.
40 miljoner kronor fördelade till rikssjukvård
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att fördela 40 miljoner kronor ur regionfullmäktiges budget för 2009 för finansiering av rikssjukvård, utbildning och spridning av medicinska metoder. Syftet är att förbättra möjligheterna för Sahlgrenska Universitetssjukhuset att vidareutveckla flera nyckelområden. Det gäller bland annat klinisk genetik, biobanker, barnhjärtsjukvård och transplantationsverksamheten.
Utveckling av hjärtsjukvården
Tidigare i år beslutade Socialstyrelsen om nya nationella riktlinjer för hjärtsjukvården. Mot bakgrund av detta har hälso- och sjukvårdsutskottet föreslagit ett antal åtgärder för att utveckla hjärtsjukvården i Västra Götalandsregionen.
Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnderna i Östra och Västra Skaraborg samt Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus får i uppdrag att överväga behovet av PCI (ballongvidgning av hjärtats kärl) dygnet runt.
Utskottet förslår också att hälso- och sjukvårdsnämnderna och utförarstyrelserna vidareutvecklar den palliativa vården för patienter med hjärtsvikt.
Vidare får hälso- och sjukvårdsdirektören och sjukhusdirektören på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i uppdrag att ta fram förslag till program för fysisk träning av patienter med medfödd hjärtsjukdom.
22 miljoner kronor för nya metoder i vården
Hälso- och sjukvårdsutskottet har avsatt 22 miljoner kronor ur sitt utvecklingsanslag för att finansiera införandet av nya medicinska metoder i vården under 2009. De metoder som är aktuella under nästa år är: nya riktlinjer för fosterdiagnostik, vätskebaserad cytologi vid gynekologisk cellprovskontroll, fysisk träning av patienter med medfödd hjärtsjukdom.
Ny organisation inom syn-, hörsel- och dövverksamhet
Från och med den 1 januari kommer all habilitering och rehabilitering inom syn-, hörsel- och dövverksamheten i Västra Götalandsregionen att samlas inom Handikappförvaltningen. Syftet är att åstadkomma en likvärdig vård och enhetlighet i uppbyggnad och organisation av vården.