Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-12-18 14:10


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 18 december


Fri tandvård till och med 24 år

Från och med 2014 förlängs den fria tandvården för unga vuxna med ytterligare ett år i Västra Götalandsregionen. Det innebär att det är gratis att gå till tandläkaren till och med 24 års ålder. Syftet bakom reformen är att unga vuxna ska fortsätta söka tandvård och behålla en god munhälsa. 

Västra Götalandsregionen är ansvarig för fri barn- och ungdomstandvård mellan 3 och 19 år. Den som har fyllt 20 år räknas som vuxen och omfattas i stället av de statliga reglerna om tandvårdsstöd. I budget 2008 förlängde regionfullmäktige den fria tandvården för unga vuxna med ett år och därefter följde man upp beslutet 2009, 2012 och 2013 med att förlänga ytterligare ett år i taget.
I samband med beslutet om förlängningen fattade hälso- och sjukvårdsutskottet också beslut om hur ersättningen till tandvården ska se. Det finns bland annat en särskild riskfond för unga vuxna som drabbas av trauma för att ersätta enstaka höga behandlingskostnader som kan drabba tandvården.
Hälso- och sjukvårdsutskottet uppdrar också i sitt beslut åt vårdgivarna att informera berörda patienterna om den utökade åldersgruppen.
Förlängd fri tandvård för unga vuxna kan utföras såväl av offentliga som privata vårdgivare.

 

Barntandvården förstärks i utsatta områden och på landsbygden

Hälso- och sjukvårdsutskottet förstärker barntandvårdspengen med drygt 17,8 miljoner kronor 2014. Av detta satsas drygt 12,9 miljoner kronor på att förstärka barntandvården i socioekonomiskt utsatta områden där barns och ungdomars tandhälsa är som sämst. 3,8 miljoner kronor riktas till glesbygdsområden där det innebär stora kostnader att bedriva tandvård, bland annat för att det ofta är svårare att rekrytera personal. Dessutom satsas 1 miljon kronor på kliniskt verksamhetsanknutna studier kring epidemiologi och hälsopromotion.

 

Överenskommelse om ersättning för glasögonbidrag

Hälso- och sjukvårdsutskottet godkänner för sin del överenskommelsen om ersättning för glasögonbidrag för barn från 8 år upp till 16 år. Överenskommelsen innebär att synverksamheten vid Habilitering & Hälsa handlägger utbetalningen av glasögonbidrag under 2014. När det gäller barn som är yngre än 8 år så är det hälso- och sjukvårdsnämnderna och styrelsen för Habilitering & Hälsa som träffar överenskommelser.

Mer om glasögonbidrag finns att läsa på: http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Regler-och-rattigheter/Glasogonbidrag/

 

Nationell studie av tjocktarmscancer

Västra Götalandsregionen kommer att delta i en nationell studie som utvärderar screening för att upptäcka cancer i tjocktarmen (kolorektalcancer). Studien ska visa om metoden kan leda till en ökad överlevnad i sjukdomen.
Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna. Runt 6 000 fall upptäcks i Sverige varje år, men symtomen visar sig ofta inte förrän cancern har hunnit nått en viss storlek.

Studien är planerad att starta 2014, och pågå under fem år. Resultatet kommer inte att vara klart förrän femton år senare. Personer i Västra Götaland kommer att inbjudas till screening som utförs av vana koloskopister på sjukhusens skopienheter.

Antalet koloskopier, undersökning av tjocktarmen, har ökat med 10 procent under det senaste året och tillgängligheten har förbättrats. Produktionsökningen var en förutsättning för att Västra Götalandsregionen skulle kunna delta i studien.

 

Nya läkemedel införs i sjukvården

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt att sju nya läkemedel införs i sjukvården i Västra Götalandsregionen. Det gäller läkemedel inom bland annat bröstcancer, skelettcancer och att förebygga stroke vid förmaksflimmer. Utskottet har även godkänt två nya behandlingsmetoder inom cancersjukvården.

Beslutet är en del i det som kallas "ordnat införande". Ordnat införande är en strukturerad process som avgör vilka nya läkemedel och metoder som ska införas i sjukvården. Besluten gäller inom hela Västra Götalandsregionen och processen genomförs i två etapper per år, en under våren och en under hösten. Syftet är att se till att sjukvårdens resurser används till de metoder och läkemedel som skapar verklig nytta för patienten.

Moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet reserverade sig mot beslutet.

 

Bättre vård för de mest sjuka äldre

Vården till de mest sjuka äldre visar på bättre resultat och för detta betalar socialdepartementet ut totalt 137 miljoner kronor till regionen och kommunerna i Västra Götaland. Av detta svarar Västra Götalandsregionen för 47 miljoner kronor. Detta kan jämföras med de dryga 20 miljoner som regionen fick förra året.
Ersättningen till VGR är i topp tillsammans med Stockholms läns landsting.

För att förbättra vården för de mest sjuka äldre invånarna i landet har regeringen och SKL (Sveriges kommuner och landsting) kommit överens om att en prestationsbaserad ersättning ska betalas ut till landets kommuner och landsting. Socialstyrelsen har sedan haft regeringens uppdrag att bedöma om kommunerna och landstingen har uppnått kraven för att få ersättning.

Det finns två typer av krav för att få ta del av ersättningen. Dels grundläggande krav som måste uppfyllas och dels resultatbaserade ersättningar. För merparten av dessa tillfaller 70 procent kommunerna och 30 procent regionen.

Man har kunnat få ersättning om uppsatta mål har nåtts inom följande områden:
• Preventivt arbetssätt
• God vård vid demenssjukdom
• God läkemedelsbehandling för äldre
• God vård i livets slut
• Sammanhållen vård och omsorg – undvikbar slutenvård och återinskrivning inom 30 dagar.

För två av tre läkemedelsindikatorer klarar Västra Götalandsregionen kraven och likaså när det gäller återinläggningar. Ett ökat fokus, uppföljning och handlingsplaner bidrar till resultatet. I likhet med föregående år är regionen bäst i landet när det gäller indikatorn ”God vård vid demenssjukdom”. Däremot klaras inte indikatorn ”Undvikbar slutenvård”.
På kommunsidan kan nämnas Borås kommuns goda resultat avseende ”God vård vid livets slut”. 

Totalt betalar socialdepartementet ut 915 miljoner kronor i landet för åtgärder som har förbättrat vården.

 

 



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0761-410269,
Jonas Andersson (FP), vice ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0708-377853, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177, Åsa Elofsson, kommunikationsavdelningen, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF