Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-06-18 14:45


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 18 juni


15 miljoner kronor till palliativ vård

Hälso- och sjukvårdsutskottet avsätter 15 miljoner kronor för att förbättra den palliativa cancersjukvården i Västra Götaland och ställer sig samtidigt bakom en strategi för utveckling av den palliativa vården.

En översyn av cancersjukvården som gjordes under 2006 och 2007 konstaterade bland annat att den palliativa vården behöver förstärkas på flera områden för att nå god och värdig vård i livets slutskede.

Det handlade bland annat om att förstärka regionens stöd till hemtjänst och hemsjukvård, kompetensutveckling för kommunens personal, tillgång till särskilda vårdplatser för avancerad palliativ vård och snabb tillgång till sjukhusvård när vården i hemmet eller på boendet inte längre är tillräcklig och möjlig.

Hälso- och sjukvårdsdirektören fick också i uppdrag att ta fram en strategi för förebyggande vård inom cancerområdet samt förslag till uppgiftsfördelning mellan sjukhusen vad gäller tumörkirurgin.

 

Barnvaccination mot pneumokocker införs från årsskiftet

Från och med årsskiftet kommer alla barn som är födda 1 oktober 2008 eller senare att vaccineras mot pneumokocker.

Pneumokocker är bakterier som kan orsaka lindrigare infektioner som öron- och bihåleinflammation men också mycket allvarliga och ibland livshotande sjukdomar som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

Vaccinationen sker vid tre tillfällen; vid 3, 5 och 12 månaders ålder samtidigt med vaccin mot bland annat difteri och kikhosta som redan ingår i barnvaccinationsprogrammet. Vaccinet ger ett skydd på cirka 70 procent.

Kostnaden beräknas till 25-30 miljoner kronor per år.

 

Screening för bråck på kroppspulsådern införs i höst

Från och med i höst kommer screening för bukaortaaneurysm, bråck på stora kroppspulsådern, ett erbjudas till 65-åriga män i Västra Götaland.

Screeningen ska införas som rutin och syftet är att minska dödligheten i brustet kroppspulsåderbråck.

Undersökningen kommer att ske på de kliniskt fysiologiska mottagningarna vid SU/Sahlgrenska, SU/Östra, Södra Älvsborgs Sjukhus, NU-sjukvården, Skaraborgs Sjukhus och eventuellt Kungälvs Sjukhus.  

Bråck på stora kroppspulsådern är en sjukdom som beror på en försvagning av kärlväggen som resulterar i en utvidgning. Sjukdomen är betydligt vanligare hos män än hos kvinnor. 6-8 procent av alla män över 65 års ålder har ett kroppspulsåderbråck.

 

Goda erfarenheter av äldresjuksköterskor

Erfarenheterna av projektet "Äldresjuksköterskor i primärvården" är genomgående positiva. Det konstateras i en rapport som överlämnades till hälso- och sjukvårdsutskottet i dag.

2007 anställde Västra Götalandsregionen tio så kallade äldresjuksköterskor. Syftet var att öka tryggheten för patienter och anhöriga och att vara en resurs för övrig personal på vårdcentralen.

Äldresjuksköterskor är sjuksköterskor som är vidareutbildade till distriktssköterska eller vård av äldre. Äldresjuksköterskan arbetar med patienter som är över 65 år framför allt med hembesök, men tar också emot på vårdcentralen och har telefonkontakt med patienter och anhöriga.

Fördelarna har visat sig vara flera; bland annat förbättrad medicinsk vård via hembesök, större trygghet för patient och närstående, och bättre tillgänglighet till vården.

Projektet fortsätter på prov fram till 2009.

 

Utvecklingsplan tas fram för sjukhusens akutmottagningar

Västra Götalandsregionen ska ta fram en samlad utvecklingsplan för akutmottagningarna vid sjukhusen i regionen. Utvecklingsplanen ska innehålla förslag kring områden som service, vägledning och information till patienterna, bättre flöden och logistik, bemanning samt behovet av akutläkare. Utvecklingsplanen ska vara klar senast den 15 januari 2009.

 

15 miljoner kronor för smittskyddsverksamhet

Hälso- och sjukvårdsutskottet förstärker smittskyddsenhetens budget för 2008 med 15 miljoner kronor. Bakgrunden är bland annat att det skett en stor ökning av provtagningar för klamydia, Hepatit C och MRSA - multiresistenta bakterier.

 

Regionen köper vårdplatser för rättspsykiatrisk vård vid Karsudden

Västra Götalandsregionen förlänger avtalet med Landstinget Sörmland och köper 24 vårdplatser för rättspsykiatrisk vård vid Regionsjukhuset Karsudden under perioden 2010-2012.

Västra Götalandsregionen planerar för utbyggnad av den rättspsykiatriska vården i Falköping, Göteborg och Vänersborg. De nya enheterna beräknas vara klara tidigast 2011.

 

Ändring av regionens tandvårdsstöd

Den 1 juli 2008 införs ett nytt statligt tandvårdsstöd för alla vuxna. Reformen innebär att alla vuxna får ett högkostnadsskydd där vuxna patienter betalar själva för vården upp till 3000 kronor men får ett ekonomiskt stöd för behandlingar över 3000 kronor.

I samband med att det statliga tandvårdsstödet införs tar Västra Götalandsregionen bort det regionala tandvårdsstödet som led i sjukdomsbehandling för fyra patientgrupper; personer med ätstörningar, personer med extrem muntorrhet, personer med mag-tarmsjukdom som ger stort tandvårdsbehov och infektionsbehandling av yngre patienter med svårbehandlad tandlossning.

En ny grupp kommer att omfattas av det regionala tandvårdsstödet nämligen patienter som drabbats av en systemsjukdom i munhålan eller käkleder.

 

 

 

 

 

 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, tel 0708-37 78 53,
Martin Andreasson (m), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, 0709-75 75 44, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44 eller Åsa Sundell, informationsavdelningen, tel 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF