Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-06-18 13:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 18 juni


Förslag kan öka tillgången på dietister i primärvården

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen och därefter regionfullmäktige bifaller en motion från Mariella Olsson (FP) som innebär att regionstyrelsen får i uppdrag att utreda förutsättningarna för att skapa en dietistverksamhet för primärvårdsnivån. Enligt förslaget skulle verksamheten ha minst en dietist per 60 000 invånare.

Mariella Olsson menar att det hälsofrämjande och preventiva arbetet är viktigt i den nära vården, särskilt med tanke på livsstilssjukdomarnas utbredning och en åldrande befolkning. Vidare lyfter hon att Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder innebär att vården har ett ökat ansvar att ta sig an livsstilsfrågor som ohälsosamma matvanor. Där är dietisten en viktig del med sin kunskap om hälsan kopplad till nutrition och matvanor.
Motionen har remitterats till styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och styrelsen för beställd primärvård samt hälso- och sjukvårdsnämnd 10 och 12 (för östra Skaraborg respektive nordöstra Göteborg). Remissinstanserna är positiva till förslaget och menar att förutsättningarna för finansiering, uppdrag och placering bör utredas vidare.
Remissvaren pekar också på att det idag finns en otillräcklig kompetens för att bedöma nutritionsbehov på många ställen inom primärvården. Det krävs en kompetensförhöjning av bland annat läkare och fler dietisttjänster för att befolkningens behov av nutritionsstöd och behandling ska kunna tillgodoses.

Hälso- och sjukvårdsfrågor på påverkansagendan

Den 4 februari fastställde regionstyrelsen fem frågor som prioriterade i det nationella påverkansarbetet under 2014 och regiondirektören fick i uppdrag att ta fram en plan för arbetet med var och en av frågorna, samt att inrätta ett kontor i Stockholm. Hälso- och sjukvårdsutskottet behandlar planerna som rör hälso- och sjukvård och har nu godkänt inriktningen. Inom hälso- och sjukvården ska Västra Götalandsregionen medverka och stimulera till regional samordning i aktuella frågor.

De frågor som kan lyftas fram i detta sammanhang är:

  • Vård på lika villkor inom riket, och på lång sikt i Europa
  • Förverkligandet av Nationella Visionen för en sammanhållen IT-struktur
  • Samordning av klinisk forskning

De huvudsakliga aktiviteterna sker kontinuerligt vid de etablerade arenorna för påverkan mot interregional samordning. Det kan handla om aktiviteter under Almedalsveckan, i samband med Riksdagens utskottsarbete, i olika grupper inom SKL samt samverkan med olika statliga myndigheter. Med en ökad närvaro i Stockholm blir det också lättare att förbereda en påverkan av relevanta frågor som behandlas inom Regeringskansliet.

Yttrande över reviderat riksavtal för utomlänsvård

Västra Götalandsregionen (VGR) har yttrat sig över förslaget till reviderat riksavtal för utomlänsvård från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Hälso- och sjukvårdsutskottet, som avger VGRs yttrande, är i huvudsak positiv till förslaget men vill att det ska bli tydligare när det gäller hanteringen av remisser, vårdgaranti samt vilket ansvar och vilka skyldigheter som följer av listningen.
De revideringar som föreslås är en anpassning till den nya patientlagen som förväntas träda i kraft den 1 januari 2015. Avsikten med lagen är att patientens ställning ska bli starkare och tydligare samt att man ska främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Den del i patientlagen som varit den centrala utgångspunkten för översynen av riksavtalet är förslaget om att patienten ska ha möjlighet att välja offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet. Landstingen får alltså en utvidgad skyldighet att erbjuda öppen vård till patienter från andra landsting. Det innebär att ett landsting inte kan prioritera sina egna invånare framför patienter från andra landsting utan enbart ska ta hänsyn till patienternas medicinska behov.
Enligt förslaget ska också revideringen av riksavtalet träda i kraft 1 januari 2015.

Kunskapsstöd för att förebygga självmord

Hälso- och sjukvårdsutskottet fick information om det nya webbaserade kunskapsstödet för att förebygga självmord. Stödet ska vara en hjälp för hälso- och sjukvårdspersonal inom psykiatrin, länssjukvården, primärvården och habiliteringen när det gäller att bedöma risken för självmord.

Kunskapsstödet tar bland annat upp:

  • Akuta åtgärder vid självmordsförsök eller risk för att någon ska begå självmord
  • Bedömning av självmordsrisk
  • Stöd till närstående och personal
  • Behandling

Kunskapsstödet finns på http://www.vgregion.se/suicidriskbedomning



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF