Statsbidrag för rehabiliteringsinsatser
Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt fördelningen av statsbidraget för rehabiliteringsgarantin.
Rehabiliteringsgarantin är en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Regeringen. Den tecknades första gången 2008 och separata överenskommelsen har skett 2009-2010, 2012, 2012 och 2013.
Rehabiliteringsgarantin innebär att patienter som har långvarig diffus smärta i rygg, nacke, axlar och lindriga eller medelsvåra depressioner, olika typer av ångest och stress ska få medicinsk behandling och rehabilitering efter att hälso- och sjukvården gjort en medicinsk bedömning och utredning. Målet är att förbygga sjukfrånvaro eller att underlätta för individen att återgå i arbete.
För 2014 har regeringen avsatt 750 miljoner kronor för rehabiliteringsgarantin. Västra Götalandsregionen beräknas kunna få drygt 121 miljoner kronor av dessa medel. Sedan starten 2008 har regionen satsat på att bygga upp och utveckla multimodal rehabilitering för patienter med långvarig smärta i rygg, axlar och nacke. Dessa insatser kommer att fortsätta bland annat med hjälp av rehabiliteringsplaner och samverkan med arbetsgivare, Försäkringskassa och Arbetsförmedling. Det finns också behov av att följa upp, utvärdera och göra en översyn av framtida behov för att se hur långsiktiga satsningar kan ske.
Fortsatt stöd till en effektiv sjukskrivningsprocess
Hälso- och sjukvårdsutskottet har fastställt hur statsbidraget till en säker och effektiv
sjukskrivningsprocess ska hanteras under 2014. Målet är att åstadkomma en kvalitetssäkrad sjukskrivningsprocess där sjukskrivning ses som en del i vård och behandling.
Den första överenskommelsen om den så kallade sjukskrivningsmiljarden gjordes 2006 mellan Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting. Överenskommelsen har sedan förlängts och uppdaterats varje år. Under perioden 2006-2011 har sjukfrånvaron minskat i samtliga landsting med i genomsnitt cirka 31 procent men har efter 2012 ökat något.
För Västra Götalandsregionens del handlar det om ca 85 miljoner kronor, varav 80 miljoner fördelas till hälso- och sjukvårdsnämnderna och resterande del hanteras av hälso- och sjukvårdsutskottet. Åtgärderna handlar bland annat om följsamhet till riktlinjer och funktioner, en jämställd sjukskrivningsprocess, kompetenssatsning i försäkringsmedicin, samverkan mellan vårdgivare, fokus på psykisk ohälsa och ett utökat elektroniskt informationsutbyte.
Statsbidrag för fördjupade medicinska utredningar
Hälso- och sjukvårdsutskottet har också godkänt hanteringen av statsbidraget för fördjupade medicinska utredningar för 2014-2015. Området har tidigare ingått som en del i den så kallade sjukskrivningsmiljarden.
För att sjukförsäkringen ska prövas på ett rättssäkert sätt behöver Försäkringskassan ibland begära in kompletterande medicinska underlag vid sidan om det läkarintyg som utfärdas av den behandlande läkaren. Underlagen ska ge en fördjupad beskrivning av sjukdomens konsekvenser för individens förmåga till aktivitet.
Försäkringskassan beräknas beställa 1000 sådana utredningar från Västra Götalandsregionen årligen 2014 och 2015 vilket skulle innebära en ersättning på cirka 30 miljoner kronor.
50 miljoner kronor till rikssjukvård, utbildning och spridning av medicinska metoder
Hälso- och sjukvårdsutskottet har fördelat regionfullmäktiges anslag på 50 miljoner kronor för rikssjukvård samt utbildning och spridning av medicinska metoder. Anslaget går bland annat till utvecklingen inom robotkirurgi, organtransplantation och avancerad barnkirurgi.
Rikssjukvårdnämnden har tidigare gett Västra Götalandsregionen, genom Sahlgrenska Universitetssjukhuset, förlängt tillstånd att bedriva rikssjukvård dels för hjärtkirurgi på barn, dels för hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel. Tillståndet gäller fram till och med 31 december 2019. Rikssjukvårdsuppdraget delas med Skånes universitetssjukhus i Region Skåne.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset är det sjukhus i landet som har flest rikssjukvårdsuppdrag. Rikssjukvårdsuppdraget gäller barns ögonsjukdomar, barnhjärtkirurgi, hjärtkirurgi på vuxna med medfödda hjärtfel, hjärttransplantation, levertransplantation, lungtransplantation och viss kraniofacial kirurgi (operationer av skallben och ansikte vid t ex missbildningar).
Ny vårdcentral i Strömstad
Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt en ansökan om att starta en ny vårdcentral i Strömstad. Vårdcentralen beräknas starta snarast och kommer att drivas av STIO Läkarbemanning AB. Företaget ansvarar sedan tidigare för läkarbemanningen på kvällar och helger på Jourcentralen i Strömstad, Jourcentralen i Bäckefors samt beredskapsjouren i Dalsland.