Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-04-20 15:20


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 20 april


Gemensamt uppdrag för sjukvårdsrådgivningen


Sjukvårdsrådgivningen i Västra Götalandsregionen får ett gemensamt uppdrag och ska inordnas i samma organisation. Det föreslår hälso- och sjukvårdsutskottet den 20 april.

Idag är de fyra telefonrådgivningsenheterna placerade i var sitt primärvårdsområde. Med ett gemensamt uppdrag i botten föreslås de i framtiden inordnas under en gemensam organisation inom primärvården.
Detta skulle underlätta införande av såväl gemensamma strategier, utveckling av gemensamma arbetssätt samt ett bättre resursutnyttjande, något som ökar tillgängligheten till vården.

Utskottet beslutade också om ett gemensamt uppdrag för de fyra rådgivningsenheterna som bland annat innebär:

  • Sjukvårdsrådgivning dygnet runt, årets alla dagar, via telefonnumret 1177
  • Vid behov kunna följa upp patienter som fått egenvårdsråd
  • Samarbete i gemensam kö
  • Gemensam bemanningsplanering
  • Gemensam uppföljningsplan
  • Kunna erbjuda bokad tid på vårdcentral eller jourmottagning, föreslå direktbesök eller boka telefontid på vårdcentral.

Hälso- och sjukvårdsutskottet vill också utreda möjligheten att organisera en särskild linje för barn, äldre och psykiatri.

Utskottet beslutade också skjuta till 5 miljoner kronor från hälso- och sjukvårdutskottets budget för 2011. Dessutom föreslår man regionstyrelsen att besluta om ytterligare en budgetförstärkning på 20 miljoner kronor inför budgetarbetet 2012.

En utvärdering ska därefter göras senast 2013 innan man tar ställning till ytterligare budgetförstärkningar.

FAKTA:
Den nationella målsättningen är att 90 procent av samtalen skall besvaras
inom tre minuter. Rådgivningsenheterna i Västra Götaland besvarade under
februari månad 38 procent av samtalen inom tre minuter. Det genomsnittliga
värdet för samtliga regioner och landsting är för närvarande 50 procent.
Tillgängligheten varierar över år, månader och dagar. Antal inkommande
samtal, ökad sjuklighet vid till exempel influensatider, relationen med övrig
vård i området och skilda arbetssätt påverkar tillgängligheten.

Förslaget går vidare till regionstyrelsen.

Moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna reserverade sig till förmån för eget förslag.


 

Ny hantering för utomlänsvård hos privat vårdgivare


Det reviderade Riksavtalet för utomlänsvård börjar gälla från och med den 1 maj. Det reviderade riksavtalet har kompletterats med bestämmelser för sådan vård som ges av privata vårdgivare utanför en patients eget hemlandsting.

De nya riksavtalsbestämmelserna tillgodoser bland annat reglerna i Lagen om offentlig upphandling, LOU. Reglerna säger att en region/landsting bara får skicka patienter till privata vårdgivare som man har kontrakt med.

För att värna patienternas valfrihet och samtidigt handla enligt de nya reglerna löser regionerna/landstingen den uppkomna situationen genom att alla inrättar varsin funktion som vidareförmedlar remisser/betalningsförbindelser från andra landsting. Det innebär att om en patient i Västra Götaland ska skickas till en privat vårdgivare som exempelvis Stockholms läns landsting har kontrakt med, så skickas remissen/betalningsförbindelsen till funktionen hos Stockholms läns landsting. Funktionen i Stockholm vidareförmedlar sedan remissen/betalningsförbindelsen till den privata vårdgivaren.

I Västra Götaland blir det hälso- och sjukvårdskansliet i Uddevalla som kommer att vidareförmedla remisser/betalningsförbindelser från andra regioner/landsting till privata vårdgivare som Västra Götalandsregionen har kontrakt med. Den tidigare så kallade fria gränsen på 20.000 kronor som medförde att patienter själva kunde vända sig direkt till en privat vårdgivare i ett annat län försvinner i och med de nya reglerna. Från den 1 maj krävs remiss/betalningsförbindelse från första kronan vid vård hos en privat vårdgivare.

Akut sjukvård och privat primärvård berörs inte av de nya reglerna.  

 

Nytt ögonläkemedel införs i vården

En ny läkemedelsbehandling har godkänts för ögonsjukdomen makulaödem vid diabetes (svullnad i gula fläcken). Läkemedlet har i vetenskapliga studier visat sig hjälpa till att förbättra den skadade synen eller förhindra att den försämras. Detta är ett framsteg jämfört med dagens standardbehandling, laser, vilken endast bromsar synförsämringen.

Behandlingen är dock resurskrävande på grund av läkemedelets kostnad, men även till följd av ökade patientbesök för synkontroll och läkemedelsinjektioner i ögat. Kostnaderna vid införande av behandlingen i Västra Götalandsregionen har beräknats till drygt 21 miljoner kronor för 2011 och 48 miljoner kronor för 2012.    

 

Hygienprojekt i förskolorna förlängs ett år


Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att projektet "Hygiensjuksköterska i förskolan" förlängs ett år och därefter övergår till permanent verksamhet i förskolorna. Projektet som drivits gemensamt av Västra Götalandsregionen och kommunerna har haft som mål att minska barnens sjukfrånvaro med hjälp av bättre hygienrutiner. 

850 av Västra Götalands 1200 kommunala förskolor har medverkat i projektet där de haft besök av en hygiensjuksköterska för att gå igenom hygienrutiner och utbilda personalen. Hygienutbildningen har bland annat tagit upp hur man kan förebygga och begränsa smittspridningen i förskolan genom bl a bra rutiner vid handtvätt, blöjbyte, mathantering och åtgärder vid infektionsutbrott. Projektet har bland annat lett till färre utbrott av magsjuka.

Många förskolor har därefter ändrat sina rutiner och tillsatt egna hygienombud. För att underhålla de nya förbättrade rutinerna avsätter Västra Götalandsregionen motsvarande fem halvtidstjänster för att arbeta med utbildning, handledning och uppföljning av hygienarbetet i förskolorna. 

 



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande tel 0761-41 02 69,
Jonas Andersson (FP), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF