Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-08-20 15:45


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 20 augusti


Positiv respons på idéskiss om primärvårdens utveckling

Idéskissen om primärvårdens utveckling ”Vägen till medborgarnas primärvård” får i huvudsak positiv respons. Det framgår av de svar från ett 70-tal remissinstanser som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet i dag.

I idéskissen föreslås att medborgarna får större inflytande på vården, att kvalitet och tillgänglighet sätts i fokus och att den enskilda vårdenheten får större frihet och ansvar genom utformningen av ett nytt ersättningssystem.

Remissinstanserna stödjer grundtankarna i förslaget men pekar också på ett antal frågor som behöver förtydligas och uppmärksammas. Bland annat betonas vikten av samverkan. Många ifrågasätter tidsplanen och anser att genomförandet kräver längre tid.


Starkare ställning i vården
Remissinstanserna menar att det är positivt att medborgaren/patienten får en starkare ställning i vården men understryker också vikten av att ta ansvar för de patientgrupper vars behov och önskemål inte hörs så tydligt, t ex många gamla och multisjuka.


Tanken att stärka patienternas fria vårdval får stöd. Samtidigt menar flera att det kan bli svårt i praktiken eftersom det på många orter endast finns en vårdcentral. Med ett fritt vårdval finns också risken att vården blir mer efterfrågestyrd och att de egentliga behoven kommer i andra hand.

Förslaget att ta bort patientavgiften på den ”egna” vårdcentralen får stöd av flera instanser medan andra menar att det finns risk för att patienterna går till vårdcentralen i onödan. Ett alternativ kan vara att sänka avgiften för besök på den "egna" vårdcentralen och höja den i andra vårdenheter.

 

Stöd för lika villkor
Idéskissen bygger på ökade möjligheter för nya vårdgivare att etablera sig i regionen. Remissinstanserna stödjer förslaget att grunduppdraget och ersättningen ska vara detsamma för alla vårdgivare oavsett driftsform. De betonar också att det är bra att vårdpengen tar hänsyn till vårdtyngd och socioekonomiska faktorer. Remissinstanserna är också positiva till ökad fokus på kvalitet och att en del av den ekonomiska ersättningen baseras på de resultat som uppnås.  

Vikten av god samverkan mellan primärvård, sjukhus, kommun och privata vårdgivare lyfts fram i remissvaren men flera menar att det finns en risk att samarbetet kan försvåras om vårdgivarna blir alltför många.

Flera menar att den geriatriska kompetensen behöver förstärkas i primärvården liksom rehabilitering och den psykosociala kompetensen.

För att tillgodose behovet av allmänläkare måste regionen säkra en god utbildning. Det är också viktigt att kunna styra utbildningsplatserna till primärvården.

- Vi har fått många värdefulla synpunkter som vi tar med i det fortsatta arbetet, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist. Det finns nio delprojekt som arbetar med olika frågor. Deras arbete ska vara klart senast den 1 november. 

Den 12 november presenteras ett mer detaljerat förslag för hälso- och sjukvårdsutskottet. Beslut i regionfullmäktige väntas ske i slutet av året och ska enligt tidplanen genomföras andra kvartalet 2009.

Läs summering av remissvaren

Läs en längre sammanfattning av remissvaren

Läs alla remissvar

 

Kunskapscentrum för jämställd vård inrättas

Hälso- och sjukvårsutskottet har beslutat att inrätta ett kunskapscentrum för jämställd vård. Syftet är att på olika sätt göra personalen i hälso- och sjukvården medveten om det finns könsspecifika förhållanden som måste tas hänsyn till i diagnostik, behandling och det förebyggande arbetet så att vård kan ges på lika villkor till män och kvinnor.

 

Västra Götalandsregionen tillstyrker inte förslag om obligatoriskt vårdval

Västra Götalandsregionen tillstyrker inte förslaget från Socialdepartementet att med en ny lag göra det obligatoriskt för landsting och regioner att införa vårdvalssystem. Det skriver Västra Götalandsregionen i sitt yttrande över delbetänkandet av utredningen ”Patientens rätt, Vårdval i Sverige”.

Regionen anser att det ska vara frivilligt för landsting och regioner att avgöra om man vill tillämpa Lagen om Valfrihetssystem och för vilka områden lagen ska tillämpas. Vidare anser regionen att ett grunduppdrag för primärvården inte ska fastställas av regeringen utan bör beslutas av respektive sjukvårdshuvudman.

Regionen stödjer dock förslaget att ta bort kravet om att den fasta läkarkontakten i primärvården ska vara specialist i allmänmedicin och är positiv till att pengarna följer patienten samt att offentliga och privata vårdgivare behandlas lika.

Inom Västra Götalandsregionen pågår ett utvecklingsarbete i primärvården med syfte att ge medborgaren/patienten en starkare ställning, öka förtroendet för primärvården genom att kvalitet och tillgänglighets sätts i fokus och att ge den enskilda vårdenheten större frihet och ansvar.

Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig till förmån för eget yrkande.

Vänsterpartiet lämnade en protokollsanteckning.

 

Regionen negativ till överlåtelse av privat etablering

Västra Götalandsregionen anser inte att privata läkare och sjukgymnaster ska få överlåta sin etablering till en kollega. Det skriver regionen i sitt yttrande till Socialdepartementet angående lagrådsremissen "Ersättningsetablering mm för vissa privata vårdgivare".

Västra Götalandsregionen menar att det minskar landstingens och regionernas möjlighet att utöva sitt planeringsansvar för hälso- och sjukvården.

Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig till förmån för eget yrkande.



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53
Monica Selin (kd), ledamot i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0708-44 46 77 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44 eller Åsa Sundell, informationsavdelningen, tel 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF