Regionens sjukvård ska vara minst lika bra som riksgenomsnittet
Hälso- och sjukvårdsutskottet vill höja ambitionsnivån när det gäller medicinska resultat och kvalitet inom regionens sjukvård. Samtliga verksamheter ska vara minst lika bra som riksgenomsnittet för att regionen som helhet ska ligga i en nationell topposition. Detta mot bakgrund av rapporten Öppna Jämförelser som presenterades i början av oktober. Rapporten visade att Västra Götalandsregionen låg på riksgenomsnittet i de allra flesta områden, men bättre på vissa och sämre på andra.
Hälso- och sjukvårdsutskottet har prioriterat fyra särskilda områden; strokesjukvården, cancersjukvården, läkemedel och hjärtsjukvården.
Utskottet beslutade också att i framtiden redovisa resultatet på ett mer detaljerat sätt.
FoU-projekt för tillväxt
Hälso- och sjukvårdsutskottet begär hos regionstyrelsen att få disponera 12 miljoner kronor av eget kapital för att finansiera tre FoU-projekt. Ett av projekten är Kreativa Arenor för samarbete mellan sjukvården, Sahlgrenska Akademin och företag i regionen. Det andra projektet är utveckling av IT-struktur för klinisk forskning, kliniska prövningar, utvärdering och hälsoekonomiska analyser i samarbete med industrin. Det tredje projektet handlar om utvärdering av innovationer från sjukvård och klinisk forskning.
Skillnader inom regionens syn-, hörsel- och dövvård ska åtgärdas
Regionens invånare har tillgång till likvärdig vård inom syn-, hörsel- och dövvården i regionen. Däremot finns det skillnader när det gäller tillgängligheten och brukarnas upplevelse och nöjdhet med vården beroende på var man bor. Det visar en kartläggning av regionens syn-, hörsel- och dövvård.
Regionkansliets hälso- och sjukvårdsavdelning återkommer med förslag till åtgärder med anledning av rapporten.
Nytt ersättningssystem för förlängd barntandvård från 2008
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat om ett nytt ersättnings- och finansieringssystem inom tandvården med anledning av att den fria barn- och ungdomstandvården förlängs från och med 1 januari 2008. Ersättnings- och finansieringssystemet berör folktandvården, specialisttandvården och privata tandläkare.
Från och med den 1 juli 2008 införs sannolikt dessutom en ny tandvårdsförsäkring. För 20-29-åringar innebär det ett bidrag från Försäkringskassan på 600 kronor under en tvåårsperiod . Bidraget kommer att tillhöra patienten som kan välja vilken vårdgivare den vill och patienten kan välja hur stor del av tandvårdsbidraget som skall användas vid varje tandvårdsbesök. Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade att Försäkringskassans ersättning för 20-åringars tandvård förs till respektive vårdgivare.
Under 2008 kommer alla 20-åringar att erbjudas fri tandvård och år 2009 kommer även alla 21-åringar att få samma möjlighet. Reformen syftar till att öka de unga vuxnas benägenhet att söka tandvård och därigenom bibehålla en god tandstatus.
Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet.