Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-10-21 13:15


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 21 oktober


Nya priser för tandvården

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslog vid onsdagens möte en ny prislista för folktandvårdens allmäntandvård och specialisttandvård. Anledningen är att  kostnaderna för vuxentandvård ökat.

Den nya prislistan innebär en höjning av medelpriset med 4,2 procent. Avtal som patienten tecknar för frisktandvård är däremot reglerat som fast pris och gäller i tre år.Utskottet beslutade också att Folktandvården av konkurrensskäl ska få möjlighet att tillfälligt sänka priserna vid kampanjer och dylikt.

 

Förslag om nya patientavgifter nattetid

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår ny patientavgift från 1 januari 2010 för besök på jourmottagning på natten. Förslaget är 300 kronor för läkarbesök och 100 kronor för sjukvårdande behandling av annan än läkare. Med natten menas tiden mellan kl 22 och 08.00 alla dagar.

Förslaget förväntas leda till att behovet av besök på natten minskar och att tillgängligheten i vården ökar på dagtid. Behovet av besök på natten förväntas dessutom minska i takt med att sjukvårdsrådgivningen och akutmottagningarna kan boka tider på vårdcentralen nästkommande dag.

 

Bettfysiologisk behandling räknas som sjukvård från årsskiftet

Bettfysiologisk behandling kommer från och med 1 januari 2010 att räknas som sjukvård i stället för tandvård för vissa patientgrupper. Patientavgiften blir därmed betydligt lägre; 100 kronor för tandvård som ges av annan än tandläkare, 200 kronor för tandvård som ges av allmäntandläkare och 300 kronor för specialisttandvård.

Bedömningen är att cirka 2 000 patienter per år berörs. Det handlar om personer med långvarig och svår smärta i ansikts- eller käkregionen samt personer med reumatiska sjukdomar som påverkar käksystemet. Idag får dessa personer bekosta sin bettfysiologiska vård enligt tandvårdstaxan, vilket oftast innebär en totalkostnad på 8 000 – 9 000 kronor per år jämfört med maximalt 900 kronor för sjukvårdens högkostnadsskydd.

 

Ny studierektorsfunktion för läkarutbildning i primärvården

En samlad studierektorsfunktion för utbildningen av allmän- (AT) och specialisttjänstgörande (ST) läkare ska införas inom primärvården. Funktionen ska samordna utbildningar, ge stöd till verksamhetschefer och handledare, kvalitetssäkra kliniska utbildningsplatser samt delta vid godkännande av allmänläkares specialisttjänstgöring.

Beslutet om studierektorsfunktionen är en av åtgärderna för att säkra Västra Götalandsregionens framtida behov av läkare. AT- och ST-utbildningarna ska vara producentneutrala så att utbildning även kan ske hos de privata vårdgivarna med avtal inom VG Primärvård. Studierektorsfunktionen placeras tillsvidare inom genomförandekontoret för VG Primärvård.

 

Åtta av tio vet att man kan välja vårdcentral

86 procent av invånarna i Västra Götaland känner till möjligheten att välja vårdcentral. Det visar en ny undersökning som presenterades i dag för hälso- och sjukvårdsutskottet.

I undersökningen som gjorts av TUI och SIFO ingick 850 slumpmässigt utvalda personer i Västra Götaland. Syftet var att utvärdera effekten av Västra Götalandsregionens informationsinsatser om vårdvalet.

Informationsinsatserna pågick från mitten av juni till början av september. Målet var att invånarna skulle känna till möjligheten att välja vårdcentral och veta vad deras val innebar.

För att nå så många som möjligt kombinerades flera olika kanaler; hushållstidning, webbplats, annonsering i TV och dagspress, trycksaker på vårdcentraler och apotek samt ett individuellt brev direkt hem till alla 1,6 miljoner invånare. Information togs också fram på nio olika språk och i anpassade former såsom teckenspråk, ljudfiler och punktskrift. 

Störst effekt hade annonser i TV och dagspress samt brevet till invånarna. Sammanlagt har 89 procent tagit del av informationen, kvinnor i något högre grad än män.

I samband med att brevet skickades ut till alla invånare öppnade regionen en telefonservice för att svara på invånarnas frågor om vårdvalet. Drygt 14 000 telefonsamtal besvarades under en period på sex veckor. Undersökningen visar att 79 procent tycker att de i hög grad har fått svar på sina frågor.

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53,
Martin Andreasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-75 75 44, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 eller Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF