Idéskiss om Framtidens hälso- och sjukvård presenterad
Det goda livet med Sveriges bästa hälso- och sjukvård 2025. Det är visionen i idéskissen om Framtidens hälso- och sjukvård som överlämnades till hälso- och sjukvårdsutskottet idag. För att nå dit behövs förbättringar inom flera olika områden inom hälso- och sjukvården.
Idéskissen konstaterar att Sverige redan idag har en framstående hälso- och sjukvård och tandvård som visar goda resultat där de flesta patienter är nöjda med den vård de får. Teknikutvecklingen och nya medicinska behandlingar har skapat förbättringar för patienterna på många sätt. Men trots det finns fortfarande ett antal områden som behöver förbättras för att möta ökade behov och förväntningar.
I takt med att invånarnas förväntningar på hälso- och sjukvården ökar, krävs nya arbetssätt och lösningar för att även i framtiden kunna erbjuda invånarna en trygg, tillgänglig och kvalitetssäkrad sjukvård.
Det behövs ökade satsningar på hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete, liksom på information, delaktighet och god kommunikation. Ett annat område som lyfts fram är samverkan mellan sjukhusvård, primärvård och kommunal hälso- och sjukvård. Patienten ska uppleva vägen genom vården som smidig och trygg och organisatoriska gränser ska inte utgöra hinder för att utnyttja och kompetenser och resurser på ett effektivt sätt.
Idéskissen lyfter fram tio insatsområden där sjukvården behöver förbättras för att möta framtida behov och utmaningar:
• Vårdplatser
• Akutflöden
• Äldresjukvård
• Närsjukvård
• Hälsofrämjande och förebyggande aktiviteter
• Patientsäkerhet
• Delaktighet och egenvård
• Bemötande och service
• Vårdmiljöer
• Kompetensförsörjning
• E-hälsa
• Ersättningsmodeller
• Patientprocesser
Uppdraget om Framtidens hälso- och sjukvård startade i januari 2011. Uppdraget var att ta fram en idéskiss som visar vägen till en stärkt närsjukvård, lokalsjukhusens framtida roll, en säkrad vårdplatstillgång och ett förbättrat omhändertagande. Ett 20-tal arbetsgrupper har medverkat i arbetet och arbetat med olika insatsområden. Dessutom har invånare bjudits in till dialog under utredningsarbetet kring förväntningarna på framtidens hälso- och sjukvård.
Idéskissen överlämnas nu till hälso- och sjukvårdsutskottet för fortsatt politisk beredning.
Åtgärder för budget i balans
Hälso- och sjukvårdsutskottet har i en rapport godkänt ett flertal åtgärder för att utskottets budget ska komma i balans till 2013. Budgetunderskottet är idag prognostiserat till 100 miljoner kronor för 2012, vilket täcks genom utnyttjande av eget kapital, och 257 miljoner kronor för 2013. Utskottets totala budget 2013 är cirka 2 miljarder kronor.
Underskottet beror bland annat på att kostnaderna ökat för nya vårdenheter inom rättspsykiatrin samt att utvecklingsanslaget överskridits.
Delar av åtgärderna är en anpassning till nuvarande kostnadsnivåer som t ex insatser för att minska sjukskrivningar och satsning på fler läkare i primärvården. Bland övriga åtgärderna kan nämnas att minska bidraget till forskningsinstituten, att avsluta vårdavtalet med Stressmedicinskt centrum och Gottfrismottagningen,
Bedömningen är att dessa kostnadsminskningar inte äventyrar patientsäkerheten och samtidigt ändå möjliggör en fortsatt utveckling av hälso- och sjukvården.
Rapporten överlämnas som underlag för fortsatt beredning inför detaljbudgeten.
Folkpartiet reserverade sig till förmån för eget yrkande.