Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-02-22 14:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 22 februari


Nationell satsning för ökad patientsäkerhet

Genom en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting har landstingen möjlighet att få stimulansmedel för att minska antalet vårdskador. Totalt handlar det om 525 miljoner kronor som fördelas till de landsting som uppfyller vissa förutbestämda krav.

Målet är att gradvis minska antalet vårdskador och att vården ska präglas av en patientsäkerhetskultur där patienterna är delaktiga och medverkar. Vården ska också kännetecknas av förebyggande arbete.

Landstinget som helhet måste uppfylla vissa grundkrav för att ha möjlighet att ta del av ersättningen. Om Västra Götalandsregionen klarar grundkraven kan vi få medel inom ett antal olika områden att fördela.

Hälso- och sjukvårdsutskottets förslag på hur eventuella stimulansmedel till regionen ska fördelas går vidare till regionstyrelsen. 

Fortsatt satsning på att utveckla sjukskrivningsprocessen

Staten har under flera års tid avsatt maximalt 1 miljard kronor, sjukvårdsmiljarden, för att bland annat skapa en effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess. Landstingen kan få del av bidraget om man lyckas minska sjukfrånvaron, men det finns också delar som är kopplade till ett antal konkreta åtgärder inom hälso- och sjukvården.

De fyra villkoren handlar om:

  • Att kvaliteten på läkarintyg ska förbättras – landstingen kommer att få statsbidrag i förhållande till procentuell förbättring av antal godkända intyg, jämfört med tidigare år.
  • Fördjupade medicinska underlag – landstingen får ersättning per styck för genomförda medicinska utredningar som Försäkringskassan behöver för att bedöma arbetsförmågan.
  • En jämställd sjukskrivningsprocess.
  • Kompetenssatsning i försäkringsmedicin.

Förutom de statliga pengarna som verksamheterna kan få del av har regionfullmäktige avsatt 100 miljoner kronor för satsningar inom rehabiliterings- och sjukskrivningsområdet för 2012. Under 2012 kommer en översyn att göras för att ytterligare utveckla rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen i Västra Götalandsregionen. 1 miljon kronor har också avsatts för forskning och utveckling inom området.

Statsbidrag till lansting som når vårdgarantin för barn och unga med psykisk ohälsa

Regeringen har sedan 2007 avsatt medel för att förstärka vårdgarantin för insatser till barn och unga med psykisk ohälsa. Målet är att öka tillgängligheten inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin.

Statsbidraget för 2012 är totalt 214 miljoner. Hälften av pengarna fördelas till de landsting som når målet att minst 90 procent av barn och unga erbjuds tid för en första bedömning inom högst 30 dagar. Den andra hälften fördelas till landsting som når målet att minst 80 procent av barn och unga därefter kan få beslutad fördjupad utredning/behandling inom 30 dagar. Bedömning och behandling kan ske inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin eller vid andra verksamheter som har uppdrag kring psykisk ohälsa.

Ett särskilt villkor i överenskommelsen är att landstinget ska delta aktivt i ett arbete där man genomför ett antal pilotprojekt för att kartlägga vårdprocesser och ledtider för att följa resultaten av genomförda insatser.

Västra Götalandsregionens del av de 214 miljoner kronorna blir cirka 36 miljoner. Från och med 2012 ingår statsbidraget i regionfullmäktiges budget och fördelas till hälso- och sjukvårdsnämnderna via regionbidraget. 2011 fick Västra Götalandsregionen 46,7 miljoner i statsbidrag för att vi nådde båda delarna i vårdgarantin för barn och unga med psykisk ohälsa.

Västra Götalandsregionen positiv till lagförslag om händelseanalyser vid självmord

Västra Götalandsregionen ställer sig bakom förslaget att hälso- och sjukvårdens skyldighet att göra händelseanalyser vid självmord flyttas från en föreskrift till en ny lag som omfattar hela socialtjänsten. Förslaget finns med i Socialstyrelsens slutbetänkande ”Händelseanalyser vid självmord inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten”. Intentionerna bakom lagförslaget är att fler aktörer inom samhället berörs och kan bidra till att minska risken för självmord.

I sitt yttrande ställer sig Västra Götalandsregionen också bakom förslaget att polismyndigheter och rättsmedicinalverk ska vara skyldiga att rapportera självmord till hälso- och sjukvården för att man ska få en mer heltäckande bild av antalet självmord.

Utredningen föreslår också att tiden för rapportering utökas från fyra veckor efter vårdkontakt till sex månader. Västra Götalandsregionen föreslår istället en utökning till två eller tre månader eftersom det är viktigt att analysen görs i så nära anslutning som möjligt till det inträffade om man ska upprätthålla en god kvalitet på analyserna.

Vidare påpekar Västra Götalandsregionen att förslaget innebär att hälso- och sjukvårdens åtagande utvidgas vilket innebär ekonomiska konsekvenser som man bör ta hänsyn till.

Förslag om verksamheter som utreds för rikssjukvård

Hälso- och sjukvårdsutskottet godkänner Sahlgrenska Universitetssjukhusets förslag på verksamheter som ska utredas för rikssjukvård. Sammanställningen översänds till Socialstyrelsen som fattar beslut.

Rikssjukvård är hälso- och sjukvård som bedrivs av ett landsting med hela landet som upptagningsområde. Det kan röra sig om ovanliga sjukdomare eller tillstånd, komplicerade behandlingar som kräver en viss kompetens eller behandlingar och diagnoser som kräver mycket resurser.

De mest angelägna verksamheter som Sahlgrenska föreslår för utredning är i högspecialiserad behandling av neuroendokrina tumörer, samt behandling av patienter med kraniofaciala defekter (missbildningar eller förvärvade skador i huvd/ansiktsregionen) med vävnadsförankrade titanimplantat. 

Riktlinjer mot spädbarnsmisshandel kompletteras

I augusti 2011 antog hälso- och sjukvårdsutskottet ”Regional riktlinje – Spädbarnsmisshandel 2011”. Nu har utskottet godkänt en revidering där man kompletterat riktlinjerna med ett avsnitt som handlar om hur man ska säkra att olika vårdinstanser informerar varandra när det finns misstanke om barnmisshandel.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF