Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-01-23 13:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 23 januari


Utökad subvention av preventivmedel

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att subventionen av preventivmedel för ungdomar under 20 år ska gälla även nyare p-piller, p-ring och p-plåster.

Västra Götalandsregionen subventionerar idag endast de preventivmedel som omfattas av läkemedelsförmånen. Från och med 1 mars 2008 ska subventionen omfatta även hormonpåverkande preventivmedel som inte ingår i läkemedelsförmånen, exvis nyare p-piller, p-ring och p-plåster.

Subventionen innebär att ungdomar under 20 år betalar 25 kronor per kvartal för hormonpåverkande preventivmedel.

 

Fördelning av 20 miljoner kronor för utveckling av rikssjukvård

Hälso- och sjukvårdsutskottet har fördelat 20 miljoner kronor för utveckling av rikssjukvården i Västra Götalandsregionen. I fördelningen, som rör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ingår bland annat tre miljoner kronor för uppbyggnad av utredningskapaciteten kring familjär cancer samt två miljoner kronor för studie kring robotkirurgi. Satsningen innebär att sjukhuset får bättre möjligheter att vidareutveckla flera nyckelområden.

 

Inga skillnader mellan kostnader för besök på privat och offentlig vårdcentral

Det går inte att visa på några systematiska skillnader vad gäller kostnaden för besök på privat och offentligt drivna vårdcentraler. Det visar en ny rapport från regionkansliet som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet idag.  

I rapporten görs en jämförelse mellan hälso- och sjukvårdsnämndernas kostnader för besök hos läkare och sjuksköterska vid offentligt och privat bedrivna vårdcentraler i Västra Götalandsregionen under 2006.

Genomsnittskostnaden var visserligen sju procent lägre på privat bedrivna vårdcentraler, men eftersom variationen mellan de offentligt bedrivna vårdcentralerna var så stor, går det inte att visa på någon systematisk skillnad mellan driftsformerna. Studien omfattade 116 offentligt och 18 privat bedrivna vårdcentraler i Västra Götaland.

Läs rapporten här



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0709-75 75 44 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, tel 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF