Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-01-23 14:40


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 23 januari


Förslag om tio närsjukvårdscentra

Närsjukvårdscentra ska utvecklas vid de tio lokalsjukhusen i Västra Götalandsregionen; Sjukhuset i Strömstad, Sjukhuset i Lysekil, Dalslands sjukhus Bäckefors, Skaraborgs Sjukhus Mariestad, Skaraborgs Sjukhus Falköping, Skaraborgs Sjukhus Lidköping, SÄS Skene, Alingsås Lasarett, Angereds Närsjukhus och Frölunda Specialistsjukhus.

Syftet är att bidra till att tillgodose befolkningens behov av såväl nära vård som en god tillgänglighet till den planerade vården. Den vård som rör stora patientgrupper ska finnas nära patienten och klara cirka 80 procent av invånarnas sjukvårdsbehov. För att förbättra tillgängligheten och korta köerna till den planerade vården måste denna få tillräckligt utrymme. Viss planerad vård kan därför komma att koncentreras till färre sjukhus för att nå högre kvalitet och kostnadseffektivitet.

I förslaget grupperas sjukhusen i fyra olika ”nivåer” beroende på nuvarande verksamhet och lokala förutsättningar. Nivå 1 innebär fokus på primärvård och samverkan med kommunal verksamhet. I nivå 2 adderas specialistmottagningar. Till nivå 3 läggs dagkirurgi och slutenvård. Nivå 4 innebär att sjukhuset, utöver övriga uppdrag, tar emot riktade regiongemensamma uppdrag inom den planerade vården. Vilka regionala uppdrag som ska fördelas till sjukhusen kommer att beslutas under 2013 i samband med det större uppdraget ”Regional samverkan för produktionsplanering och kapacitetsutnyttjande för att säkerställa den planerade vården”.

Förslaget är ett uppdrag från hälso- och sjukvårdsutskottet i samband med Framtidens hälso- och sjukvård och ingår i ett större utvecklingsarbete för hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvårdsutskottet tar upp ärendet till beslut den 6 februari.

 

Läs hela förslaget

 

Handlingsplan för förbättringar inom sjukvården

• Minskad antibiotikaanvändning
• Minskad användning av sömnmedel och lugnande läkemedel
• Ökad andel trombolyser vid stroke
• Kortare väntetider inom cancervården
• Kortare väntetider vid operation av höftfrakturer.

Det är en del av den handlingsplan för att ytterligare förbättra sjukvården i Västra Götaland som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet i dag. Handlingsplanen är framtagen med anledning av Rapporten Öppna Jämförelser som presenterades i höstas och som visade att det finns flera områden inom sjukvården i Västra Götalandsregionen som behöver förbättras.

När det gäller förskrivningen av antibiotika finns det redan idag en särskild handlingsplan för en rationell och minskad antibiotikaanvändning. Redan nu kan man se att användningen har minskat. Även användningen av sömnläkemedel och övriga psykofarmaka har minskat något sedan rapporten presenterades. Arbetet med att ta fram en handlingsplan har startat och kommer att presenteras under våren 2013.

Strokesjukvården i Västra Götalandsregionen uppvisar generellt goda resultat men trombolysbehandling vid hjärninfarkt bör ges till fler personer än idag. Arbetet med att öka andelen trombolyser behöver därför fortsätta. Likaså bör förskrivningen av antikoagulantia till patienter med flimmer öka för att förebygga stroke.

Vidare behöver arbetet med att korta väntetiderna inom cancersjukvården intensifieras. Arbetet stöds av Regionalt CancerCentrum.

När det gäller väntetiderna för höftoperationer har sektorsrådet i ortopedi fått i uppdrag att kartlägga och beskriva de insatser som idag görs på sjukhusen för att minska väntetiderna och ta fram förslag till åtgärder där så behövs.

Under 2013 kommer förbättringsarbetet att följas och diskuteras i olika ledningsfora i Västra Götalandsregionen.


Positivt resultat i utskottets årsredovisning

Hälso- och sjukvårdsutskottets resultat för 2012 uppgår till plus 66 miljoner kronor. Det visar den årsredovisning som presenterades för utskottet idag. Resultatförbättringen beror bland annat på ökade statsbidragsintäkter och att kostnaderna för HPV-vaccinationer, fetmaoperationer och införandet av nya läkemedel inte kommit upp i planerade nivåer.

 

 



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0761-410269
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177 Åsa Elofsson, kommunikatör, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF