Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-02-20 14:15


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 23 januari


Fortsatt stöd till en effektiv sjukskrivningsprocess

Hälso- och sjukvårdsutskottet har fastställt hur statsbidraget till en säker och effektiv sjukskrivningsprocess ska hanteras under 2013. Målet är att åstadkomma en kvalitetssäkrad sjukskrivningsprocess där sjukskrivning ses som en del i vård och behandling.

Den första överenskommelsen om den så kallade sjukskrivningsmiljarden gjordes 2006 mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting. Överenskommelsen har sedan förlängts och uppdaterats varje år. Under perioden 2006-2011 har sjukfrånvaron minskat i samtliga landsting med i genomsnitt cirka 31 procent.

För Västra Götalandsregionens del handlar det om ca 85 miljoner kronor, varav 80 miljoner fördelas till hälso- och sjukvårdsnämnderna och resterande del hanteras av hälso- och sjukvårdsutskottet. Åtgärderna handlar bland annat om följsamhet till riktlinjer och funktioner, en jämställd sjukskrivningsprocess, kompetenssatsning i försäkringsmedicin, samverkan mellan vårdgivare, kvalitet på läkarintygen och ett utökat elektroniskt informationsutbyte. 

 

Nytt verktyg för att jämföra kvalitet i vården

Västra Götalandsregionen har, som ett av de första landstingen, utvecklat ett nytt verktyg för att kunna jämföra och presentera kvalitetsdata på ett lättare och snabbare sätt.

Verktyget, som är webbaserat, bygger på de data som finns i de nationella kvalitetsregistren och som gör det möjligt att jämföra sjukvårdens verksamheter utifrån medicinska resultat.

Det nya verktyget är ett viktigt redskap för att utveckla vården i Västra Götalandsregionen och kommer att underlätta för sjukvårdens verksamheter och ledning att följa upp de medicinska resultaten per kvartal i stället för som tidigare en gång per år.

  

Ny vårdcentral i Alingsås

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt en ansökan om att starta en ny vårdcentral i Alingsås. Vårdcentralen beräknas starta den 1 september 2013 och kommer att drivas av Nötkärnan Vård och Omsorg AB.

 

 

 

Övrigt:

Ärende 10 "Utredning av de lokala förutsättningarna för utveckling av närsjukvårdscentrum vid tio lokala sjukhus i Västra Götaland" bordlades.

Ärende 9 "Ansökan om att bedriva vårdverksamhet inom Västra Götalandsregionens VG Primärvård - Tibro" utgick.

 

Kontaktperson för verktyget för kvalitetsjämförelser: Jarl Torgerson, 0705-756789 

 



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0761-410269
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177 Åsa Elofsson, kommunikatör, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF