Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-04-24 14:17


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 24 april


Fortsatt stöd till barn och unga med psykisk ohälsa

Hälso- och sjukvårdsutskottet har fastställt hur statsbidraget för regeringens psykiatrisatsning ska hanteras 2013. För Västra Götalandsregionen kan det handla om cirka 62 miljoner kronor som fördelas till hälso- och sjukvårdsnämnder, barn- och ungdomspsykiatrin samt till den vuxenpsykiatriska verksamheten.

Målet är att göra förbättringar i vården för barn och unga med psykisk ohälsa samt för personer med omfattande och/eller komplicerad psykiatrisk problematik. Inriktningen är också att skapa bra samverkansformer mellan kommuner och landsting.

För 2012 fick Västra Götalandsregionen 31 miljoner kronor av statsbidraget för psykiatrisatsningen.


 

Ökat intresse hos ST-läkare för primärvård

Intresset för att utbilda sig till läkare i allmänmedicin har ökat stort. Det visar en rapport som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet.
I mars i år fanns 325 ST-läkare som utbildade sig i allmänmedicin vilket är en ökning med drygt 100 stycken jämfört med 2009 och 30 stycken jämfört med hösten 2012.
Allt fler läkare stannar dessutom kvar i Västra Götaland efter utbildningens slut. Av de som under 2012 blev klara allmänläkare stannade 9 av 10 kvar i länet.

 

Stort intresse för utbildning för läkare med utländsk utbildning

Det finns ett stort intresse hos läkare med utbildning från andra länder att delta i ett program för lärande och utveckling om svensk hälso- och sjukvård, den så kallade Plus-utbildningen.

Syftet med utbildningen är att utveckla deltagarnas förtrogenhet med det svenska hälso- och sjukvårdssystemet och att bättre kunna ta tillvara den kompetens som finns. I utbildningen ingår såväl teori om det svenska sjukvårdssystemet och dess kultur som praktik på olika arbetsplatser för att få en inblick i andra vårdorganisationer.
För närvarande deltar ett 20-tal läkare i utbildningen.

 

Ökat tryck på ambulanssjukvården

Ambulanssjukvården i Västra Götaland når inte upp till de inställelsetider som är fastställda i regionen. Det framgår av en information som lämnades till hälso- och sjukvårdsutskottet idag.
Även för sjuktransporter finns en hel del förbättringar att göra när det gäller inställelsetiden. Däremot ligger regionen bra till vad gäller att patienterna får rätt behandling på rätt vårdnivå och att ambulanspersonalen har rätt vidareutbildning.

Inom Västra Götalandsregionen finns 66 dygnsambulanser och 25 sjuktransportfordon som sköts i egen regi. SOS Alarm ansvarar för alarmering, prioritering och dirigering av ambulanserna.

Trycket på ambulanssjukvården har ökat under de senaste åren. Bland annat har prio 1-utryckningarna ökat med ungefär sex procent om året.

För ett par år sedan beslutade Västra Götalandsregionen att införa regiongemensamma standards som ska vara lika för all ambulanssjukvård i regionen. De rör bland annat tillgänglighet, personalens kompetens, vilken vård som ges och hur vården ska dokumenteras. Syftet är att alla invånare i Västra Götaland ska ha tillgång till lika god ambulanssjukvård oavsett var man bor.

För att förbättra inställelsetiderna pågår t ex ett försök med så kallade single responder som är en utryckningsenhet bestående av en sjuksköterska och en utryckningsbil med uppgift att ge initial vård på plats i väntan på en traditionell ambulans. Single respondern ska dock inte ta med sig patienten till sjukhus.

 



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0761-410269
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177


Läs meddelandet som PDF