Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-02-24 14:10


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 24 februari


Nytt system ger sjukvården bättre information om patienterna

Inom några år kommer relevanta uppgifter om en patient att finnas i ett rikstäckande system. Systemet kallas Nationell Patientöversikt och ger behandlande läkare och sjukvårdspersonal överblick över vilka behandlingar, medicinska provsvar, röntgenbilder, läkemedel med mera en patient har fått oavsett på vilken vårdcentral eller sjukhus patienten har varit.

Idag saknas i praktiken dessa möjligheter men den nya patientdatalagen ger juridisk möjlighet att utbyta sådan information. Varje patient ska dock själv kunna avgöra vad som ska synas och inte. 

En förutsättning för att systemet ska kunna införas är att sekretess och säkerhet kan garanteras. Olika personer i vården kommer att ha olika behörigheter i systemet och ska kunna identifiera sig med en e-tjänstelegitimation. 

Ett exempel på hur det nya systemet kan spara både tid och resurser är när en patient kommer in akut till ett sjukhus. Om patienten nyligen besökt en vårdcentral eller annan mottagning ska aktuell information finnas tillgänglig för personalen på akutintaget. Detta kan innebära att det inte behövs någon ny provtagning eller röntgenundersökning och att man inte behöver skicka efter  patientens journal från annat håll.

Systemet kommer att införas etappvis i regionen under 2010 och kommer att omfatta alla offentligt och privat drivna vårdcentraler inom Västra Götalandsregionen. Även information från akutmottagningarna samt lab- och röntgenverksamheterna kommer att visas i systemet.

På sikt kommer även patienterna att kunna se all medicinsk information om sig själva. 

 

Strategi tas fram för internationellt arbete

Västra Götalandsregionen ska ta fram en strategi för internationellt arbete inom hälso- och sjukvårdsområdet. Syftet är att berika, synliggöra och positionera hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen.

Strategin ska beskriva metoder för internationellt arbete inom hälso- och sjukvården samt identifiera och kartlägga relevanta områden för internationellt arbete. Vidare ska aktörer, partners och arenor för samarbete och samverkan identifieras och kartläggas.

 

Gemensamma riktlinjer tas fram för neonatalvården

Neonatalvården i Västra Götalandsregionen fungerar väl och har goda resultat. Det konstateras i en rapport som redovisades för hälso- och sjukvårdsutskottet idag. Neonatalvård, vård av för tidigt födda, finns vid alla förlossningskliniker i Västra Götalandsregionen. Rapporten innehåller en beskrivning av verksamheten vid de olika klinikerna och vilka utvecklingsområden som finns.

För att säkerställa vård på lika villkor beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet bland annat att se över och fastställa gemensamma riktlinjer för diagnostik, vård och behandling, att initiera gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt och att ta fram en regional plan för kompetensförsörjning och kompetensutveckling.

 

Utvecklingsplaner för psykiatrin följs upp

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att göra en uppföljning av de regionala utvecklingsplanerna för vuxenpsykiatri och barn- och ungdomspsykiatri. Syftet med utvecklingsplanerna är att stärka den långsiktiga utvecklingen av psykiatrin och belysa viktiga utvecklingsområden samt ge förslag på insatser och åtgärder.



Kontaktperson: Martin Andreasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-757544
Annelie Stark (s) ledamot, hälso- och sjukvårdsutskottet, 0705-31 32 00, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-619844 eller Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF