Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-24 16:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 24 juni


68 miljoner kronor för nya läkemedel och effektivare behandling


Hälso- och sjukvårdsutskottet avsätter totalt 68 miljoner kronor fördelat på 2009 och 2010 för införandet av nya läkemedel, medicinska metoder och riktlinjer. Prioriterade områden är läkemedel mot olika former av cancer, hepatit B, reumatoid artrit och en viss form av psoriasis. Dessutom införs nya metoder för behandling av stroke. Prioriteringen bygger på behovsprincipen och kostnadseffektivitet.

 

Fortsatt gemensamt uppdrag för rättspsykiatrin

Västra Götalandsregionens fyra verksamheter för rättspsykiatrisk vård bör även fortsättningsvis ha ett samordnat uppdrag att bedriva rättspsykiatrisk vård. Det beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet i dag. Beslutet innebär att nuvarande organisation kvarstår, dvs att den bedrivs inom fyra förvaltningar och ej i en gemensam förvaltning.

 

För att utveckla det regiongemensamma arbetet inom den rättspsykiatriska vården ska det så kallade specialitetsrådets ställning stärkas. Specialitetsrådet ska bland annat verka för gemensamma rutiner för utredning, diagnostik, behandling och uppföljning.


Vidare bör samverkan mellan de fyra verksamheterna förbättras och det regiongemensamma arbetet med kompetensutveckling och kompetensförsörjning förstärkas.

 

Rättspsykiatrisk slutenvård bedrivs inom NU-sjukvården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Skaraborgs Sjukhus. Vid Södra Älvsborgs Sjukhus bedrivs rättspsykiatrisk öppenvård. Totalt finns 147 vårdplatser. Dessutom köper regionen 24 vårdplatser vid Karsuddens sjukhus. Efter den pågående utbyggnaden kommer det att finnas totalt 174 vårdplatser.

 

Nya regler för ersättning för peruker och postischer

Peruker, postischer, toupéer, ögonfransar och ögonbryn kommer i fortsättningen inte att skrivas ut som personligt hjälpmedel. Istället ska en läkare eller sjuksköterska, efter medicinsk bedömning, kunna skriva ut det på rekvisition.

Det framgår av ett nytt regelverk för ekonomisk ersättning för postischer, toupéer, ögonfransar och ögonbryn som hälso- och sjukvårdsutskottet antagit.

Enligt det nya regelverket minskas dessutom maxbeloppet för ersättning från 8 000 kronor tll 7 000 kronor per pår. Egenavgiften tas bort och patienten kan efter 2012 välja salong helt fritt.

De nya reglerna gäller från 1 januari 2010 och väntas leda till ökad valmöjlighet för patienten, förenkla administrationen och säkra att peruker med mera tillhandahålls på ett likartat sätt i hela Västra Götalandsregionen.


 

Regionen ansöker om stimulansmedel för bättre vård och omsorg om äldre

Västra Götalandsregionen ansöker hos regeringen om 66 miljoner kronor för stimulansmedel för en bättre vård och omsorg om äldre. Prioriterade områden är förebyggande insatser, rehabilitering och genomgång av läkemedel för äldre.

 

Nya riktlinjer för rehabiliteringsvistelser och lägerverksamhet

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat om nya riktlinjer för rehabiliteringsvistelser i Sverige och utomlands. I de nya riktlinjerna anges att rehabiliteringen i första hand ska ske vid regionens egna verksamheter, i andra hand någon annanstans i Sverige och i tredje hand utomlands.


Vidare utökas målgruppen som kan få rehabiliteringsvistelse. Hittills är det främst personer med neurologiska sjukdomar eller skador, reumatiska sjukdomar, svåra former av astma och psoriasis som har beviljats rehabiliteringsvistelser. Gruppen utökas nu så att även personer med multipla traumatiska sjukdomar, kognitiva funktionsnedsättningar, lymfödemsjukdom, muskel- och ledsjukdom, blödarsjukdom, avancerad njursjukdom, lättare till medelsvår psykisk ohälsa/sjukdom, smärta och svår fetma kan komma i fråga.

Ett maxbelopp införs för bidrag till lägerverksamheter för barn och ungdomar med olika funktionshinder. Maxbeloppet är 600 kronor per dygn eller 3 000 kronor per läger. Det är lägerarrangören som söker bidraget.

 

Respekt för barn- och unga betonas i nya riktlinjer för tandvården

All behandling inom barn- och ungdomstandvården ska utgå från barnets behov och bygga på respekt för barnets självbestämmande och okränkbarhet. Det framgår av de nya riktlinjer för barn- och ungdomstandvården i Västra Götalandsregionen som hälso- och sjukvårdsutskottet antagit.

De nya riktlinjerna kräver bland annat att vårdgivaren ska se till att tandvårdspersonalen har god barnkompetens. Det kan bland annat innebära att ha kunskap om och förståelse för barnets biologiska, psykologiska och sociala utveckling. De ska också ha förmåga att kommunicera med barnet och vårdnadshavaren på ett förtroendefullt sätt och också ha förståelse för föräldraskapets villkor i dagens samhälle.

Barn ska alltid bemötas så att det inte skapas rädsla eller obehag inför och under behandlingen. Alla kliniker ska kunna erbjuda lugnande behandling och även lustgas eller narkos om situationen kräver det.

Barn och vårdnadshavare som behöver tolk, antingen av språkskäl eller av funktionsnedsättning, har rätt till det.

 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53
Martin Andreassson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-757544 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-619844 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF