Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-10-24 14:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 24 oktober


Patienter med stora tandvårdsbehov får bättre skydd

Från och med 1 januari 2013 ändras ersättningsreglerna och referensprislistan för specialisttandvård. Det innebär bland annat att tandvårdsstödet utökas så att fler delar ingår i högkostnadsskyddet och patienter med stora tandvårdsbehov får bättre skydd mot höga kostnader. Dessutom införs ett särskilt tandvårdsbidrag för vissa patientgrupper.

Bakgrunden är att Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverkets (TLV) har beslutat om en rad förändringar i föreskriften om det statliga tandvårdsstödet från och med 1 januari 2013. Det innebär smärre justeringar i form av 19 nya åtgärder i Folktandvårdens prislistor. Ändringarna i föreskriften kan delas i fyra delar:

  1. Ändringar med anledning av Nationella riktlinjer för vuxentandvård, exempelvis ändrat innehåll i de förebyggande åtgärderna fluorbehandling och polering.
  2. Ändringar med anledning av införandet av särskilt tandvårdsbidrag.
  3. Nya delar i tandvårdsstödet, exempelvis referensprislista för specialisttandvård, fler möjligheter vid protetisk behandling samt nya åtgärder vid undersökning och tomografiröntgen.
  4. Övriga ändringar av ersättningsregler och åtgärdslistan, exempelvis kompletteringar och språkliga ändringar.

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutar att Folktandvårdens prislistor ska följa de förändringar som Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket beslutar om.
Vidare föreslår HSU att regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att godkänna förslag till pris för de av Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket beslutade nya åtgärderna att gälla från 1 januari 2013.

Uppdrag att bedriva rättpsykiatrisk vård

NU-sjukvården, Skaraborgs sjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får i uppdrag att bedriva rättspsykiatrisk vård 2013 och 2014. Vården kommer att bedrivas vid Brinkåsen i Vänersborg, en enhet i Falköping samt Rågården i Göteborg, som tas i
bruk under nästa år. Fullt utbyggt kommer Västra Götalandsregionen att kunna erbjuda 174 rättspsykiatriska vårdplatser inom den egna verksamheten, vilket är en utökning med 27 vårdplatser.
I och med att avtalet med Karsudden upphör i samband med 2012 års utgång kommer vi att successivt kunna ta emot patienter som vårdas där i egen regi.

HSU föreslår att egenavgifterna för ortopediska skor höjs

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen och därefter regionfullmäktige beslutar om att egenavgiften för ortopediska skor höjs från 600 till 800 kronor för vuxna och från 300 till 400 kronor för barn till och med 19 år. De nya avgifterna är en anpassning till nivåerna i övriga landsting och gäller från och med 1 januari 2013.

Detaljbudget för 2013

Hälso- och sjukvårdsutskottets föreslår att regionstyrelsen fastställer utskottets detaljbudget till 2097,2 miljoner kronor för 2013. Summan bygger på att regionstyrelsen utökar anslaget med 100 miljoner kronor för 2013.
Jämfört med 2012 innehåller budgeten förstärkningar inom flera områden, exempelvis när det gäller den nära vården, smittskydd, reformerat tandvårdsstöd, vård för asylsökande och rättspsykiatri.
HSU vidtar också konsekvensåtgärder som motsvarar sammanlagt 83 miljoner kronor för att nå en budget i balans. Exempelvis minskar man budgeten för utvecklingsinsatser, området minskad sjukskrivning samt områden där budgetmedel inte använts fullt ut.
Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen beslutar att ta fram en särskild modell för hur överskjutande medel från anslaget ”Ordnat införande” i hälso- och sjukvårdsutskottets budget ska kunna föras mellan åren då behoven kraftigt kan variera från år till år.
Hälso- och sjukvårdsutskottet uppdrar åt hälso- och sjukvårdsdirektören att inför budgetarbetet 2014 göra en analys över resurser och ansvar som bör växlas över från HSU till hälso- och sjukvårdsnämnderna.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Peter Lönnroth, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, 0705-64 08 67


Läs meddelandet som PDF