Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-04-25 16:25


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 25 april


Bättre tillgänglighet, kontinuitet och samverkan i vården


Vården i Västra Götaland har utvecklats enligt målen i den nationella handlingsplanen för primärvård, äldreomsorg och psykiatri. Det skriver Västra Götalandsregionen i en sin årliga rapport till Socialstyrelsen.

Regionen understryker att tillgängligheten, kontinuiteten och samverkan i vården har utvecklats. Exempel på detta är satsningen på sjukvårdsrådgivning, läkarmedverkan i kommunalt boende, utveckling av hälso- och sjukvården för äldre, barn och ungdomar och för personer med psykisk ohälsa. Alla vårdcentraler har arbetat med att öka tillgängligheten för att nå målen i vårdgarantin. Nya modeller har provats för tidbokning och vissa vårdcentraler har infört möjligheten att kontakta vårdcentralen via Internet.

Däremot har regionen inte kunnat nå målet att förstärka läkartätheten. Detta trots att primärvården arbetat intensivt med att nyrekrytera läkare. I rapporten påpekas att frågan är av mycket stor betydelse för primärvårdens fortsatta utveckling och att det krävs ytterligare åtgärder på både regionövergripande och nationell nivå om målet ska nås.

Inom området psykisk ohälsa konstaterar regionen att det utåtriktade arbetet på ungdomsmottagningarna har ökat och att det anställts fler psykologer och kuratorer på vårdcentralerna.

När det gäller vård och omsorg om äldre framhålls att det nu finns möjlighet för läkare att göra akuta besök hos äldre i hemmet och att det också finns särskilda äldresjuksköterskor.  

Fotnot: Den nationella handlingsplanen för utveckling av hälso- och sjukvården antogs av riksdagen 2000. Planen anger bland annat att tillgängligheten i primärvården ska förbättras, att alla invånare som så önskar ska kunna välja sin egen familjeläkare och att läkartätheten inom primärvården ska förstärkas.

 

Uppföljning av vårdgarantin visar på kortare köer


Det har skett en kraftig förbättring av tillgängligheten i vården sedan vårdgarantin infördes. Det skriver Västra Götalandsregionen i sin rapport till Socialstyrelsen om uppföljningen av vårdgarantin för 2006.

Regionen konstaterar dock att det blivit en stagnation i förbättringen och att man därför vidtagit åtgärder för att kunna uppnå vårdgarantitiderna under 2007. Från 2007 har sjukhusen det fulla ansvaret för att patienterna får vård inom vårdgarantin. Samtliga sjukhus och primärvårdsområden driver flera utvecklingsprojekt för att nå vårdgarantin.

Regionen skriver också i sin rapport att det finns en viss risk för konflikt mellan riksdagens prioriteringsbeslut och vårdgarantin. 

Den senaste uppföljningen av vårdgarantin (mars 2007) visar att antalet patienter som har väntat mer än 90 dagar på ett mottagningsbesök har minskat med 48 procent. Antalet patienter som har väntat mer än 90 dagar på behandling har minskat med 63 procent.

 

Ingen ändring av avgiften för influensavaccination


Det blir ingen ändring av avgiften för influensavaccination för personer över 65 år och för vissa kroniskt sjuka. Det skriver hälso- och sjukvårdsutskottet i sitt motionssvar till Karin Greenberg (c) som förslagit att alla invånare över 65 år ska erbjudas gratis influensavaccination.

Hälso- och sjukvårdsutskottet ställer sig därmed bakom yttrandet från regionens Program- och prioriteringsråd. Rådet menar att det finns en osäkerhet om effekten av en borttagen avgift och att kostnaden måste ställas i relation till nyttan. Program- och prioriteringsrådet menar också att en avgiftsfri influensavaccination måste ses i relation till annan avgiftsbelagd vård i Västra Götalandsregionen. 

Under förra året genomfördes en informationskampanj i Västra Götalandsregionen riktad till riskgrupperna till en kostnad av ca 1,6 miljoner kronor. I kampanjen ingick annonsering, informationsbroschyr och riktade brev till nyblivna pensionärer.

Uppföljningen av 2006 års vaccinationsarbete visar att vaccinationstäckningen bland invånare över 65 år var preliminärt 49 procent, vilket är en minskning jämfört med 2005. En faktor som kan ha påverkat vaccinationstäckningen var att vaccinet var försenat ungefär en månad jämfört med tidigare år. En annan möjlig förklaring till minskningen är att allt färre har insjuknat i influensa de senaste åren. Liknande siffror kan konstateras i hela landet.

 

Bättre information om fritidshjälpmedel


Västra Götalandsregionen kommer i samarbete med handikapporganisationerna i Västra Götaland att utveckla en informationstjänst för fritidshjälpmedel.

Bland annat kommer Handikapporganisationernas webbplats www.hvg.nu att utvecklas med information om var i Västra Götaland man kan låna, hyra eller köpa hjälpmedel för hobby, sport och motion.  

 

Nej till införande av alternativ metod för ljudträning


Det finns inget vetenskapligt stöd för att införa ljudträning enligt den så kallade Tomatismetoden för barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder.

Det skriver hälso- och sjukvårdsutskottet i sitt yttrande över en motion av Göran Larsson mfl (mp). En BUP-mottagning inom NU-sjukvården använder sig av Tomatismetodik i sitt arbete som en komplementär metod. Metoden används i forskningssyfte och ska utvärderas.

 



Kontaktperson: Martin Andreasson (m), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, 0709-75 75 44,
Annelie Stark (s), 0705-31 32 00 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44, Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF