Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-04-25 13:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 25 april


Hälso- och sjukvårdsutskottets delårsrapport per mars 2012

Hälso- och sjukvårdsutskottets resultat för delåret januari-mars ligger på plus på 4 miljoner kronor. Budgeten för 2012 är 1856,2 miljoner kronor och helårsprognosen ligger på -100 miljoner kronor. För 2012 har utskottet rätt att använda eget kapital på 100 miljoner kronor för att finansiera ordnat införande av nya läkemedel och metoder och 20 miljoner kronor för insatser för barn och unga med psykisk ohälsa vilket gör att underskottet kan finansieras.

Dessutom tillför regionstyrelsen HSU ett bidrag utöver budget på 31 miljoner kronor för HPV-vaccinationerna.

Hälso- och sjukvårdsutskottet godkänner delårsrapporten och översänder den till regionstyrelsen.

Yttrande över betänkandet Hjälpmedel – ökad delaktighet och valfrihet

Västra Götalandsregionen har yttrat sig över betänkandet Hjälpmedel – ökad delaktighet och valfrihet. Utredningen har haft i uppgift att lämna förslag på hur ett system för fritt val av hjälpmedel med syfte att öka patientens inflytande och delaktighet kan utformas.

Västra Götalandsregionen håller med om att hjälpmedelsanvändarens inflytande och delaktighet vid hjälpmedelsförskrivning kan stärkas genom att man inför en skyldighet att ta hänsyn till den enskildes önskemål i hälso- och sjukvårdslagen. Liksom att hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar att medverka till att den enskilde får möjlighet att välja ska framgår av patientsäkerhetslagen.

Däremot delar Västra Götalandsregionen inte utredningens förslag om att införa en ny lag för valfrihetssystem. Västra Götalandsregionen tror att ökad delaktighet och valfrihet kan uppnås bättre genom att förändra i lagen om offentlig upphandling.

Utredningen innehåller också förslag kring information för ökad delaktighet och valfrihet, vilket Västra Götalandsregionen är positiv till. Det handlar exempelvis om att utveckla informationen på 1177 och Kunskapsguiden till att inkludera hjälpmedel.

Västra Götalandsregionen tycker att det är ett bra förslag att kartlägga vilka konsumentprodukter som kan användas som alternativ till hjälpmedel, men i samband med det behöver man titta på gränsdragningen mellan hälso- och sjukvårdens ansvar och egenansvaret för konsumentprodukter.

Monica Selin, kd, hade ett yrkande om strykningar av två stycken i framtaget förslag till yttrande.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF