Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-02-25 16:48


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 25 februari


Kortare väntetider och bättre information på akutmottagningarna

Väntetiderna på sjukhusens akutmottagningar ska kortas och information och bemötande ska bli bättre.

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen ger styrelserna för sjukhusen i regionen i uppdrag att utveckla akutmottagningarnas information, bemötande och omvårdnad och att korta de medicinska ledtiderna.    

I en utvecklingsplan för akutmottagningarna vid sjukhusen i regionen, som tidigare antagits av utskottet, föreslås en stegvis förkortning av de medicinska ledtiderna. Inom en treårsperiod bör tiden för en första medicinsk bedömning (triage) vara mindre än 10 minuter för 90 procent av patienterna, tid till läkare mindre än 60 minuter och den totala genomloppstiden mindre än fyra timmar. Dessutom föreslås en enhetlig nivå för service och enhetliga rutiner för information, bemötande och omvårdnad. 

  

Handlingsplan för ökad tillgänglighet

Västra Götalandsregionen har lämnat en handlingsplan till Socialstyrelsen där man redovisar hur tillgängligheten i vården ska förbättras. Handlingsplanen beskriver bland annat hur regionen organiserar verksamheten så att kraven i vårdgarantin uppnås, vilka insatser landstinget vidtar för att informera medborgarna om vårdgarantin och vilka alternativ som finns. 

Västra Götalandsregionen har sedan 2000 arbetat strukturerat och långsiktigt med att förbättra väntetidssituationen vid vårdcentraler och sjukhus. Tillgängligheten har successivt förbättrats och allt fler patienter får vård inom garantitiderna. Västra Götalandsregionen har dessutom kompletterat den nationella vårdgarantin med en regional vårdgaranti på flera områden.

Handlingsplanen är en förutsättning för att regionen ska få del av den så kallade "kömiljarden" som avsätts i statsbudgeten.

 

Sahlgrenska Universitetssjukhuset får ansvar för all strålterapi


Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att ansvaret för strålterapiverksamheten vid Södra Älvsborgs sjukhus förs över till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Därmed tar SU övertar det samlade ledningsansvaret inklusive bemanningsansvar för strålterapiverksamheten. Strålterapi kommer fortfarande att bedrivas i såväl Göteborg som Borås. Beslutet tas i regionstyrelsen

 

Särskild organisation för VG Primärvård

En särskild tjänstemannaorganisation kommer att bildas för genomförandet och utvecklingen av VG Primärvård. Uppgifterna blir bland annat att granska och bedöma ansökningarna från vårdgivarna, att administrera invånarnas val av vårdenhet, och att ta fram informationsmaterial till vårdgivare och till allmänheten.

I det fortsatta utvecklingsarbetet ska förslag tas fram till hur sjukgymnastik och arbetsterapi ska integreras i vårdenheternas uppdrag och att ta fram kriterier för kvalitetsuppföljning

Till den nya orgnisationen knyts också en styrgrupp med representanter för regionkansliet och de fyra hälso- och sjukvårdskanslierna.

Hälso- och sjukvårsdirektören fick också i uppdrag att ta fram ett förslag till roll- och uppgiftsfördelning mellan hälso- och sjukvårdsutskottet och hälso- och sjukvårdsnämnderna i den fortsatta utvecklingen av VG Primärvård.

 

Sjukvården ska ansluta sig till fler kvalitetsregister

Hälso- och sjukvårdsutskottet har fastställt en förteckning över vilka kvalitetsregister sjukvården i Västra Götalandsregionen ska ansluta sig till.

För närvarande finns 67 så kallade Nationella kvalitetsregister. Kvalitetsregistren innehåller personbundna uppgifter om problem/diagnos, behandling och resultat. Genom registren blir det möjligt att följa upp vad som åstadkoms i sjukvården för alla patienter i landet på det område registret omfattar. Det är också möjligt att följa upp vad enskilda landsting, sjukhus eller kliniker åstadkommer.

Kvalitetsregistren möjliggör lärande och ständigt förbättringsarbete. Registren byggs upp av de professionella yrkesgrupper som själva skall ha nytta av dem i sin yrkesvardag.

 

500 000 till IT-verktyg för kvalitetsregister

Hälso- och sjukvårdsutskottet har avsatt 500 000 kronor för utveckling av en IT-plattform för att i ett nationellt samarbete effektivt kunna bygga upp och utveckla nya och befintliga kvalitetsregister.

 

Stöd till utvecklingen inom NU-sjukvården

Styrelsen för NU-sjukvården har ansökt hos regionstyrelsen om en låneram på 213 miljoner kronor till strategiska fastighetsinvesteringar med anledning av strukturförändringarna inom NU-sjukvården.

Hälso- och sjukvårdsutskottet anser att de investeringarna som föreslås stödjer den önskade utvecklingen inom sjukvården.  

Moderaterna och kristdemokraterna lämnade protokollsanteckning.

 


 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53
Martin Andreassson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-75 75 44 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF