Förslag om nya patientavgifter från 1 oktober
Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår en ändring av patientavgifterna från 1 oktober i samband med att vårdvalsmodellen VG Primärvård införs. Då sänks patientavgifterna för ett läkarbesök på den vårdcentral som patienten har valt till 100 kronor. Om patienten går till en annan vårdcentral kostar det 200 kronor.
Mot bakgrund av detta föreslås utskottet en ändring av följande avgifter:
- Ett läkarbesök hos en specialist i allmänmedicin som inte ingår i VG Primärvård höjs från 120 till 200 kr. Det kan till exempel handla om besök hos en privat husläkare.
- Patientavgiften för gruppbesök höjs från 40 till 50 kronor.
- Patientavgiften för besök hos kurator som inte ingår i VG Primärvård höjs från 0 till 100 kronor
- Patientavgiften för sjukvårdande behandling hos vårdgivare som inte ingår i VG Primärvård höjs från 80 till 100 kronor. Undantag görs för besök hos sjukgymnast och arbetsterapeut där avgiften är 80 kronor.
- Hembesökstillägget för besök av läkare och sjukgymnast höjs från 80 respektive 40 kronor till 100 kronor.
- Den särskilda avgiftsfriheten för patienter inom barnhabiliteringen tas bort. Det handlar framför allt om intyg och vaccinationer där en avgift kommer att tas ut. Besök och behandling blir även fortsättningsvis avgiftsfritt.
Förslaget går vidare för beslut i regionstyrelsen och regionfullmäktige.
Gemensam kontraktstid för vårdgivare som går med i VG Primärvård
Kontraktstiden för de vårdgivare som väljer att ansluta sig till vårdvalsmodellen VG Primärvård blir gemensam och kommer att sträcka sig fram till 31 december 2014. Det beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet i dag.
VG Primärvård införs från och med den 1 oktober 2009. Ansökningstiden för vårdgivare som vill vara med från starten går ut den 14 april.
Regionen antar strategi för kliniska prövningar av läkemedel
Västra Götalandsregionen har beslutat att anta överenskommelsen "Nationell strategi för genomförande av kliniska prövningar och icke-interventionsstudier i Sverige" som träffats mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Läkemedelsindustriföreningen.
Överenskommelsen reglerar förhållandet mellan sjukvårdshuvudmännen, universitet och högskolor och läkemedelsföretagen när det gäller kliniska prövningar. För Västra Götalandsregionens del innebär överenskommelsen en mer systematisk och öppen hantering av verksamheten för klinisk prövning.
I Sverige finns ett omfattande samarbete mellan hälso- och sjukvården, universitet och läkemedelsindustrin för att utveckla nya läkemedel. För att ett läkemedel ska kunna godkännas måste det genomgå kliniska prövningar.
För att underlätta för läkemedelsföretagen och regionens verksamheter att bedriva kliniska prövningar har Västra Götalandsregionen bildat Gothia Forum för Klinisk Forskning. Gothia Forum ska hjälpa till med design och genomförande av studier. De ska också ge juridiskt och administrativt stöd och stötta aktörerna med att teckna avtal och kontrakt.