Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2006-10-25 13:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 25 oktober


Sammanslagning av prioriteringsråd och vårdprogramråd

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att slå samman regionens prioriteringsråd och ledningsgruppen för hälso- och sjukvårdsprogram. Sammanslagningen innebär bland annat att det kan göras en samlad bedömning av regionala vårdprogram, nationella riktlinjer och regiongemensamma prioriteringar. Det nya program- och prioriteringsrådet får i uppdrag att samordna och utveckla det fortsatta arbetet med regiongemensamma prioriteringar och vårdprogram.

 

Regionen positiv till att ta över driftansvaret för rättspsykiatriska utredningar

Västra Götalandsregionen är positiv till att driftansvaret för den rättspsykiatriska utredningsverksamheten överförs till landstingen och menar att det skulle innebära ett tätare samarbete mellan rättspsykiatrisk utredning, vård och behandling. Det skriver hälso- och sjukvårdsutskottet i sitt yttrande över ett betänkande från Socialdepartementet. Utskottet menar dock att berörda landsting måste få tillräckliga resurser för att driva verksamheten.

 

Avtal om ambulanshelikopter

Hälso- och sjukvårdsutskottet har för sin del godkänt överenskommelsen med Kungälvs Sjukhus om fortsatt drift och förvaltning av den regionala ambulanshelikopterverksamheten. Ambulanshelikoptern är ett komplement till den bilburna ambulanssjukvården och skall dygnet runt, veckans alla dagar, kunna ha hög tillgänglighet och kompetens.

 

Fler sektorsråd bör ha kompetens inom habiliteringsmedicin

Hälso- och sjukvårdsutskottet anser att flera av de regionala medicinska sektorsråden bör förstärkas med kompetens inom habiliteringsmedicin. Det skriver utskottet i sitt yttrande över en motion från Ulla-Britt Hagström (-). Hagström har föreslagit att ett särskilt sektorsråd inom habiliteringsmedicin bör bildas.

 

Lägesrapport om den rättspsykiatriska vården

Antalet patienter som får rättspsykiatrisk vård har ökat med 43 procent under den senaste 10-årsperioden. Det beror bland annat på längre vårdtider där patienter som vårdas mer än fem år har fördubblats. Det framgick av den lägesrapport om den rättspsykiatriska vården i Västra Götalandsregionen som utskottet fick på sitt sammanträde.

Behovet av vårdplatser som vårdas enligt Lagen om rättspsykiatrisk vård kommer sannolikt att minska men i gengäld kommer behovet av psykiatrisk vård för intagna inom kriminalvården att öka. Specialitetsrådet inom rättspsykitri bedömer att det platsbehov på 174 vårdplatser som man tidigare angivit, fortfarande är realistiskt. Det innebär också en indirekt förstärkning av övrig psykiatri.

Bland de åtgärder som har genomförts de senaste åren finns en ny regiongemensam rättspsykiatrisk akutvårdsavdelning i Göteborg, en ny vårdavdelning på åtta vårdplatser för patienter med långa vårdtider, personalförstärkning i NU-sjukvården och inom Skaraborgs Sjukhus samt utveckling av vård- och behandlingsprogram för missbrukspatienter och för kvinnor med svår personlighetsstörning.

 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, 0708-37 78 53, Monica Selin (kd), ledamot, tel 0708-44 46 77 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44


Läs meddelandet som PDF