Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-03-26 13:27


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 26 mars


Patienter ska erbjudas stödsamtal kring ohälsosamma levnadsvanor

Västra Götalandsregionen kommer att ta fram en övergripande strategi för hur hälso- och sjukvården och tandvården ska stödja vuxna att förändra sina ohälsosamma levnadsvanor inom fyra områden:
• Tobaksbruk
• Riskbruk av alkohol
• Otillräcklig fysisk aktivitet
• Ohälsosamma matvanor

Strategin bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande åtgärder som kom ut 2011. Riktlinjerna innebär att all hälso- och sjukvårds- och tandvårdspersonal ska erbjuda patienterna samtal om dessa levnadsvanor. Det handlar om enkla råd, rådgivande samtal och kvalificerat rådgivande samtal. Gravida och personer som ska opereras uppmärksammas särskilt i riktlinjerna.

I Västra Götalandsregionen pågår olika aktiviteter som ligger i linje med riktlinjerna, men arbetet har kommit olika långt i olika verksamheter. Kunskapsläget varierar och det saknas tillgång till regiongemensam utbildning. Regionala medicinska riktlinjer finns för fysisk aktivitet men saknas för övriga levnadsvanor.

Socialstyrelsen kommer att göra en nationell utvärdering av hur landstingen följer de nationella riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metoder. Utvärderingen kommer bland annat att belysa i vilken utsträckning hälso- och sjukvården tillämpar riktlinjerna och om patienterna får det stöd som de bör ha.

 

Fler personer bör vaccinera sig mot influensan

Hälso- och sjukvårdsdirektören har fått i uppdrag av hälso- och sjukvårdsutskottet att föreslå åtgärder för att få fler personer i riskgruppen att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Samtidigt föreslår utskottet att regionfullmäktige avslår en motion från Folkpartiet om kostnadsfri influensavaccinering till riskgrupper. Motivet är att det troligtvis är andra faktorer som information, tillgänglighet och vårdpersonalens attityder som har större effekt.

Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att minst 70 procent av personer i riskgrupperna vaccinerar sig. Hit hör alla över 65 år samt personer med hjärt- eller lungsjukdom, diabetes, kraftigt nedsatt infektionsförsvar, kronisk lever- eller njursvikt, astma, extrem fetma samt barn med flerfunktionshinder.

De senaste åren har vaccinationsfrekvensen gått ned, troligtvis beroende på den samhällsdebatt som följde av biverkningarna vid massvaccinationen av pandemin. Under 2013 har dock den negativa trenden vänt och fler personer över 65 år, men även yngre, har vaccinerat sig.

Av Sveriges 21 landsting är det idag 13 stycken som erbjuder kostnadsfritt vaccin till riskgrupper. Västra Götalandsregionen tillhör de fem landsting som tar ut en avgift för vaccineringen. Täckningsgraden är låg i alla landsting och inget landsting lever upp till WHO:s mål. Det är inte någon större skillnad mellan Västra Götalandsregionen och de landsting som erbjuder vaccin kostnadsfritt vilket tyder på att avgiften inte har en avgörande betydelse. Att informera och påminna om vaccination, göra det enkelt att boka och avboka tid och att erbjuda drop in-vaccination är exempel på åtgärder som troligen är mer effektiva sätt att öka vaccinationstäckningen i befolkningen. Det är också viktigt att läkare med ansvar för patienterna i riskgrupperna är medvetna om behovet av vaccination för sina patienter.

Smittskydd Västra Götaland inriktar redan idag sitt kommunikationsarbete på att nå patienterna via vårdcentraler och sjukhus. Smittskyddsenheten tar exempelvis fram informationsmaterial om influensavaccination riktat till allmänheten. Materialet används framför allt i vården och på 1177.se och finns översatt till sju olika språk.  En ny grupp från och med 2013 är gravida. 

För att förenkla för patienter som rekommenderas att vaccinera sig kommer Smittskyddsenheten att lansera en SMS-tjänst dit patienterna kan anmäla sitt telefonnummer för att få en påminnelse när det är dags att boka tid för vaccination.

Folkpartiet reserverade sig mot beslutet.



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-410269,
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-377853, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177, Åsa Elofsson, kommunikationsavdelningen, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF