Utvecklingsplan för barn- och ungdomspsykiatrin antagen
Hälso- och sjukvårdsutskottet antog i dag en regional utvecklingsplan för barn- och ungdomspsykiatri i Västra Götaland. Enligt utvecklingsplanen ska fler barn och ungdomar med psykiska besvär kunna få vård på vårdcentralerna. På så sätt kan fler av de mest behövande barnen få vård inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin.
Utvecklingsplanen var återremitterad från regionfullmäktige men har nu förtydligats på ett antal punkter. Bland annat poängteras att föräldrautbildningar för vissa specifika diagnoser behöver utvecklas. Vidare poängteras vikten av förebyggande arbete för att förhindra självmord bland barn och ungdomar.
Andra viktiga delar i utvecklingsplanen handlar om att utveckla bättre samverkan mellan olika vårdgivare. Dels mellan barn- och ungdomspsykiatrin och kommunernas socialtjänst, men också om samverkan mellan BUP-mottagningarna, vårdcentralerna och den barn- och ungdomsmedicinska sjukvården. Även samverkan med vuxenpsykiatrin behöver utvecklas. Det gäller framför allt barn och ungdomar i åldern 16-25 år.
För att kunna genomföra utvecklingsplanen behövs dels internt utvecklingsarbete men också ekonomiska resurser. Bland annat behöver kompetensen inom kognitivt inriktad psykoterapi utökas på BUP-mottagningarna. Det behövs också fler sjuksköterskor på distriktsmottagningarna och fortsatt utbyggnad av psykologisk kompetens inom primärvården.
Utvecklingsplanen går nu vidare till regionstyrelsen och regionfullmäktige.
100 miljoner kronor till nya läkemedel
Västra Götalandsregionen har avsatt 100 miljoner kronor inför 2008 för att finansiera nya och särskilt dyra läkemedel.
För att få del av finansieringen ska läkemedlet vara nytt, vara godkänt av läkemedelsverket samt att effekten och säkerheten är väl dokumenterad.
I de 100 miljoner kronorna ingår också regiongemensam finansiering av läkemedel där antalet patienter är väldigt få och där kostnaden är hög per patient.
30 nya läkemedel är aktuella för anslaget.
Överskott i delårsrapporten för hälso- och sjukvårdsutskottet
Delårsrapporten för hälso- och sjukvårdsutskottet visar på ett överskott på 40 miljoner kronor jämfört med budget. Orsaken till överskottet beror främst på att utskottet inte använt hela den utvecklingsresurs som finns avsatt för 2007. Överskottet ska användas till att finansiera åtgärder för att klara vårdgarantin.
Sjukvården i Västra Götalandsregionen ska delta i kvalitetsregister
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att sjukvården i Västra Götalandsregionen ska delta i ett antal utpekade kvalitetsregister.
Kvalitetsregistren gör det möjligt att jämföra medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet och kostnader med andra landsting och kliniker i landet. Syftet är att utveckla och förbättra vården genom att lära av varandra.
Jämförelserna sporrar inte bara sjukvården till förbättringar utan ger också medborgarna en möjlighet till insyn.
Nej till överlåtelse av privat etablering
Västra Götalandsregionen anser inte att privata läkare och sjukgymnaster ska få överlåta sin etablering till en kollega. Regionen menar att det minskar landstingens möjlighet att utöva sitt planeringsansvar för hälso- och sjukvården. Det skriver hälso- och sjukvårdsutskottet i sitt yttrande till Socialdepartementet angående promemorian "Ersättningsetablering mm för vissa privata vårdgivare".
Reservation från kristdemokraterna och moderaterna.
Sjukvårdspersonal ska kunna följa med Sjöräddningen
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att sjukvårdspersonal ska utbildas för att kunna följa med Sjöräddningens fartyg och helikoptrar om det finns behov av sjukvårdsinsatser.
I dagsläget finns viss begränsad beredskap för att bemanna Sjöräddningens helikoptrar med personal från Regionens ambulanshelikopter, men risken är stor för att dessa uppdrag sammanfaller med ambulanshelikopterns uppdrag.
Fyra miljoner kronor till tandvårdsforskning
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att avsätta 4 miljoner kronor för att finansiera en del av den kliniska tandvårdsforskningen i regionen.
Forskning och utveckling inom tandvårdsområdet är framstående i regionen. I ett internationellt perspektiv rankas Odontologiska institutionens vid Sahlgrenska Akademins verksamhet i den absoluta världstoppen.
36 miljoner kronor för att förbättra kvalitet och öka tillgängligheten för barn och unga med psykisk ohälsa
Västra Götalandsregionen får 36 miljoner kronor i statsbidrag för att förbättra kvaliteten och öka tillgängligheten till verksamheter som arbetar med barn och unga med psykisk ohälsa.
Syftet med statsbidragen är att utveckla primärvården som första linjens vård för barn och unga med psykisk ohälsa. På så sätt kan fler av de mest behövande barnen få vård inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin. Inriktningen stämmer väl överens med den regionala utvecklingsplan för barn- och ungdomspsykiatri som hälso- och sjukvårdsutskottet antagit.
Merparten av statsbidraget, drygt 32 miljoner kronor fördelas genom hälso- och sjukvårdsnämnderna. 3,5 miljoner kronor avsätts för regionövergripande satsningar.