Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-11-27 13:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 27 november


Barnskyddsteam synliggör barn som far illa

Ett regionalt barnskyddsteam har stor betydelse för att synliggöra barn som far illa på olika sätt. Barn som utsätts för fysiskt eller psykiskt våld, sexuella övergrepp, som försummas och barn som upplever våld i nära relationer eller har allvarliga relationsproblem med sin familj.
Förutsättningarna för att upprätta ett barnskyddsteam i Västra Götalandsregionen har utretts efter en bifallen motion i regionfullmäktige i september 2012.

Enligt utredningen föreslås att det inrättas ett regionalt team i anslutning till Drottning Silvias barnsjukhus för att bedriva och organisera konsultativa insatser med hög tillgänglighet då man misstänker misshandel av barn. Arbetet föreslås ske i samverkar med exempelvis barnmottagningar, primärvård, länssjukhus, barnahus, VKV (Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer) och nationella nätverk.

Barnskyddsarbete i samverkan
En av de viktigaste uppgifterna för ett barnskyddsteam är att medvetandegöra och sätta fokus på förekomsten av utsatta barn; hur man upptäcker och utreder misstankar, hur man bäst stödjer dessa barn och ungdomar och i hur man dokumenterar sina fynd på ett sätt som blir begripligt och otvetydigt för rättsväsendet. Professioner behöver exempelvis hjälp att skriva rättsintyg så att det blir hållbart i en rättsprocess.
Enligt utredningen ska barnskyddsteamet också arbeta med kvalitets-, kompetens- och metodutveckling inom barnskyddsområdet, samla och förmedla kunskap och så småningom forskning och upprätta regionala riktlinjer för ett regionalt barnskyddsarbete i samverkan med berörda verksamheter.

Antalet koloskopier har ökat med 11 procent

Antalet koloskopier har ökat med 11 procent vid en jämförelse av oktober 2012 med oktober 2013. Det innebär att ingen patient behöver vänta på en koloskopi mer än 90 dagar. I och med detta har den genomförandeplan som hälso- och sjukvårdsutskottet tidigare fattat beslut om lyckats och arbetet kan nu inriktas på att bibehålla ökningen.
Produktionsökningen var en förutsättning för att kunna delta i en nationell screeningstudie av tjocktarmscancer och HSU kommer att behandla ett förslag om detta vid ett kommande möte.
Koloskopi är en undersökning av tjocktarmen med ett smalt, böjligt instrument, så kallat koloskop. Med koloskopet kan läkaren se in i tjocktarmen och upptäcka sjukliga förändringar.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF