Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-01-28 15:23


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 28 januari


 

Utvecklingsplan för att korta ledtiderna vid akutmottagningarna

 

Ledtiderna vid sjukhusens akutmottagningar ska minska betydligt och informationen till patienterna förbättras. Detta är några av förslagen i den utvecklingsplan för sjukhusens akutmottagningar som godkändes av hälso- och sjukvårdsutskottet idag.

 

I planen föreslås att en stegvis förkortning av de medicinska ledtiderna. Inom en treårsperiod bör tiden för en första medicinsk bedömning (triage) vara mindre än 10 minuter för 90 procent av patienterna, tid till läkare mindre än 60 minuter och den totala genomloppstiden mindre än fyra timmar. Dessutom föreslås en lägsta kompetensnivå för den första vårdkontakten och en första läkarbedömning.

 

Vidare föreslås en regionalt enhetlig nivå för grundläggande service samt enhetliga rutiner för information, bemötande och omvårdnad. Det handlar bland annat om tillgång till kalla och varma drycker, mat, toalett och telefon. Det bör också finnas tydliga och kända rutiner för allmän omvårdnad och gemensam information.

 

 

 

Operationer av cancer i bukspottskörtlen samlas vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

 

Hälso- och sjukvårdsutskottet förslår att alla kirurgiska ingrepp, intensivvård och postoperativ vård av cancer i bukspottskörteln samordnas inom regionen och utförs vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Syftet är att säkra kvaliteten inom cancersjukvården. Utredning, uppföljning och palliativ vård kommer även fortsättningsvis att ske vid andra sjukhus i regionen.

 

 

Vill använda eget kapital för att förbättra tillgängligheten

 

Hälso- och sjukvårdsutskottet begär att få använda 128 miljoner kronor ur regionstyrelsens egna kapital för att förbättra tillgängligheten i vården. Pengarna ska gå bland annat till externa köp av ytterligare 300 ryggoperationer och till den målrelaterade ersättningen till de sjukhus som uppnådde vårdgarantin för 2008.

 

 

Omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder ska erbjudas inom sjukvården

 

Den offentliga sjukvården ska erbjuda omskärelse av pojkar även på icke medicinska grunder. Det menar Västra Götalandsregionen och tillstyrker därmed en rekommendation från Sveriges Kommuner och Landsting.

 

Omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder genomförs idag endast i 10 av 21 landsting. Många föräldrar väljer därför att låta omskära sina pojkar utanför sjukvården med risk för skador och infektioner.

 

Sedan 2002 utförs omskärelse på icke medicinska grunder i sjukvården i Västra Götalandsregionen. Patientavgiften är 2 000 kronor. Ingreppet omfattas inte av högkostnadsskyddet eftersom det inte anses vara hälso- och sjukvård i lagens mening.

 

 

IT-stöd för tidbokning ska tas fram

 

Hälso- och sjukvårdsskottet har gett hälso- och sjukvårdsdirektören och IT-direktören i uppdrag att ta fram ett IT-stöd så att sjukvårdsrådgivningen kan boka tider för patienter på vårdcentralen eller jourcentralen. Dessutom ska patienterna själva senast i slutet av 2009 kunna avboka och omboka tider för mammografiundersökning och gynekologisk cellprovskontroll.

 

Hälso- och sjukvårdsutskottet har också beslutat att avsluta det regionala så kallade Tidbokningsprojektet och överlåta ansvaret för detta på respektive sjukhus. Projektet syftade bland annat till att ta fram metoder för att boka tid för behandling och operation i samband med besöket på mottagningen.

 

Sjukhusen ska senast den 28 februari presentera handlingsprogram för hur de ska införa tidbokning.

 

 

Ansökan om rikssjukvård för kraniofacial kirurgi

 

Västra Götalandsregionen har beslutat att ansöka hos Socialstyrelsen om att få bedriva viss kraniofacial kirurgi som rikssjukvård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 

Kraniofacial kirurgi används för att behandla missbildningar, tumörer och ansiktsskador. Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedriver sedan början av 1970 talet kraniofacial kirurgi vid plastikkirurgiska kliniken.

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (FP), ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-377853
Martin Andreasson (M), vice ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-757544 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF