Kortare svarstider och högre kvalitet när laboratoriemedicinen digitaliseras
Hälso- och sjukvårdsutskottet investerar 15 miljoner kronor i ett pilotprojekt för att digitalisera bilder inom laboratoriemedicinen. Provsvar och bilder kommer att kunna överföras mellan sjukvårdens olika enheter via datanätet i stället för med post eller transportbil. Fördelarna är bland annat kortare svarstider och högre kvalitet i diagnostiken.
Möjligheten till digitalisering är en effekt av IT-utvecklingen inom sjukvården. Sedan flera år tillbaka har exempelvis röntgenplåtar ersatts av digitala bilder som lagras i en regional bilddatabas. Nu sker alltså samma sak inom laboratoriemedicinen.
En annan effekt av digitaliseringen är att det blir möjligt att snabbare konsultera kollegor vid andra laboratorier i regionen, i Sverige eller i andra länder. Bilder och provsvar blir också sökbara i betydligt större utsträckning än i dag. Även forskning, utveckling och utbildning underlättas av den nya tekniken.
Pilotprojektet väntas pågå i 2-3 år och ska sedan utvärderas innan tekniken kan införas i hela Västra Götalandsregionen.
"Papperslösa" patienter ska få vård
Alla sjukhus och vårdcentraler i Västra Götalandsregionen ska ge vård till så kallat papperslösa patienter. Det gäller till exempel gömda flyktingar, offer för trafficking eller personer med skyddad identitet.
Det fastslog hälso- och sjukvårdsutskottet i dag då utskottet beslutade om riktlinjer för vård av patienter utan papper.
Vid ett antal tillfällen har det uppstått osäkerhet inom vården om vård ska ges till "papperslösa" personer som inte är svenska medborgare, saknar uppehållstillstånd och dessutom inte har försäkring eller avtal.
Enligt riktlinjerna ska de personer som befinner sig i regionen och är i behov av akut eller omedelbar sjukvård ha tillgång till detta oberoende av sin betalningsförmåga.
Samtliga förvaltningar får också i uppdrag att säkra sina rutiner för patienter med skyddad identitet.
85 miljoner investeras i strategisk utrustning
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att investera 85 miljoner kronor i strategisk utrustning.
Av dessa fördelas 21 miljoner kronor till ny MR-kamera vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 7 miljoner kronor till hematologisk laboratoriemedicin vid SU och Kungälvs Sjukhus, 28 miljoner kronor för digital mammografi vid NU-sjukvården och SU, 15 miljoner kronor för digital laboratoriemedicin vid SU, Södra Älvsborgs Sjukhus och NU-sjukvården samt 14 miljoner kronor för MR-kamera vid Södra Älvsborgs Sjukhus.
Beslutet har även tagits av ekonomiutskottet.
Västra Götalandsregionen positiv till nytt lagförslag om valfrihetssystem
Västra Götalandsregionen är positiv till att en lag om valfrihetssystem införs som ett frivilligt alternativ för kommuner och landsting. Det skriver hälso- och sjukvårdsutskottet i sitt yttrande till socialdepartementets remiss om LOV - Lag Om Valfrihetssystem.
Västra Götalandsregionen anser att ett valfrihetssystem ger ökade möjlgheter för medborgarna att få en starkare ställning och ökat inflytande över vården. Det nya lagförslaget stödjer dessutom de åtgärder som planeras för primärvårdens utveckling.
Vänsterpartiet reserverade sig till förmån för eget yrkande.