Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-03-28 13:15


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 28 mars


100 miljoner kronor fördelas till nya dyra läkemedel

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att för femte året i rad anslå 100 miljoner kronor till nya och särskilt dyra läkemedel.

Läkemedel är en del av varje sjukhus och vårdcentrals budget, men för nya och särskilt dyra läkemedel har regionen avsatt en särskild pott. Tanken är att det ska ge patienter i hela regionen lika tillgång till nya läkemedel. Det ger också sjukhusen i regionen lika möjligheter att införa de mest värdefulla nya medicinerna.

Det särskilda anslaget ska också finansiera läkemedel som är extremt dyra per patient och som annars skulle kunna drabba en enskild klinik hårt ekonomiskt sett. 

En särskild expertgrupp i regionen ska nu ta fram förslag till hur dessa pengar ska fördelas.

 

Fler besök i psykiatrin 

Den psykiatriska vården har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar 2007 års bokslutssiffror för psykiatrin i Västra Götalandsregionen.

Antalet besök inom vuxenpsykiatrin har ökat med 41 procent och inom barn- och ungdomspsykiatrin med 31 procent. Inom barn- och ungdomspsykiatrin har även slutenvården ökat med 10 procent medan vuxenpsykiatrin ligger kvar på samma nivå som 2005.

Antalet anställda har ökat med 12 procent inom vuxenpsykiatrin och med 3 procent inom barn- och ungdomspsykiatrin.

 

Regionen vill öka kvaliteten och patientsäkerheten i vården

Västra Götalandsregionen vill arbeta mer systematiskt för att förbättra kvaliteten och minska skadorna i vården och tar därför fram ett ledningssystem för det fortlöpande förbättringsarbetet i vården.

Det finns internationella studier som tyder på att närmare var tionde patient som vårdas på sjukhus drabbas av mindre eller större skador. Det kan handla om felaktig medicinering eller infektioner i samband med operationer.

Hälso- och sjukvårdsutskottet har föreslagit övergripande mål för kvalitetsarbetet och riktlinjer för åtta områden, bland annat bemötande av patienter, metoder för diagnostik, vård och behandling.

Varje sjukhus och primärvårdsområde ska nu ta fram egna handlingsplaner. Initiativet att skapa ett ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet är första steget i ett långsiktigt arbete.

 

Bättre omhändertagande av flyktingar och asylsökande

Det medicinska omhändertagandet av flyktingar och asylsökande har förbättrats sedan regionen bildade en särskild enhet för asyl- och flyktingfrågor. Det visar en utvärdering som gjorts av enhetens arbete. Även samverkan med andra aktörer har förbättrats och ekonomin är nu i balans.

Västra Götaladsregionens enhet för asyl- och flyktingfrågor bildades 2004. Uppdraget var att arbeta med övergripande åtgärder inom området. Den sammanlagda bedömningen är att enheten har varit till nytta för regionens olika verksamheter och även i relation till Migrationsverket.

Utvärderingen pekar också på ett antal områden som bör fortsätta att utvecklas. Det gäller bland annat riktlinjer för asyl- och flyktingfrågor, mer offensiva informationsinsatser gentemot sjukvårdens verksamheter och utökad samverkan med kommunerna.

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, tel 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0709-75 75 44 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF