Tydligare riktlinjer för ersättning vid inställd operation
Hälso- och sjukvårdsutskottet har förtydligat riktlinjerna om ersättning vid inställd operation mot bakgrund av en del frågeställningar som kommit upp när sjukhusen tillämpat riktlinjerna.
Enligt riktlinjerna kan en patient eller anhörig få ersättning motsvarande 1200 kronor om en operation ställs in på sjukhusets initiativ, under förutsättning att man får beskedet mindre än 24 timmar före det planerade operationstillfället. Om sjukhuset måste ställa in operationen på grund av patientens hälsotillstånd eller handlande utgår ingen ersättning.
För att förtydliga riktlinjerna förklaras att en operation är ett kirurgiskt ingrepp som kräver att patienten är ledig från jobbet under minst en hel dag för att ingreppet ska kunna genomföras. Dessutom måste patienten (eller anhörig) ha gått miste om någon inkomst för att kunna få ersättningen.
Sjukhuset behöver inte betala ut ersättning om det uppkommer en akut händelse som gör att man måste omprioritera resurserna och därför ställa in operationen. Det kan röra sig om större extrema händelser som traumavård eller organtransplantation anger förtydligandet. Behov av akuta operationer eller att operatören blivit sjuk räknas inte som en uppkommen akut händelse utan då kan patienten ha rätt till ersättning.
I förtydligande tar man också upp vårdgivarens skyldighet att ge både skriftlig och muntlig information om rätten till ersättning. Vårdgivaren ska också lämna över den blankett som patienten ska fylla i för att få ersättning.