Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-04-29 15:40


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 29 april


Ja till regionalt Bild- och interventionscentrum

Hälso- och sjukvårdsutskottet har ställt sig bakom bildandet och byggstarten av ett regionalt Bild- och interventionscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I Bild- och interventionscentrumet kommer avancerad diagnostik i form av bilder att länkas till behandling på ett sätt som gör det möjligt att följa ingreppet under gång och därmed kunna öka kvaliteten och tillämpa mer komplexa och avancerade metoder. Fler “öppna” operationer kan ersättas med non-invasiva behandlingsmetoder - titthålskirurgi.

I första hand ger de nya bildbaserade metoderna möjlighet till avancerad cancerbehandling liksom hjärt- och hjärnoperationer på ett nytt effektivare sätt med 3-dimensionella bilder som underlag.

Dessutom kommer tiden från diagnostik och behandling att kortas då det blir möjlighet att genomföra flera diagnostiska undersökningar vid samma tillfälle.

Byggnaden för Bild- och interventionscentrum planeras i direkt anslutning till centralkomplexet vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 

Handlingsplan för att minska läkemedlens påverkan på miljön

Hälso- och sjukvårdsutskottet har antagit en handlingsplan för att minska läkemedlens påverkan på miljön. Målet är att minimera läkemedlens belastning på miljön utan att påverka nyttan för patienterna.

I handlingsplanen fastslås bland annat regionen bör försäkra sig om att de läkemedel som upphandlas är tillverkade på ett för människan och naturen miljömässigt säkert sätt.

För att undvika onödig miljöbelastning ska regionen också sträva efter att läkemedelsförsörjningen är resurseffektiv. Det kan handla om att begränsa antalet produkter eller att välja varor som har lång hållbarhet för att minska kassationen.

All läkemedelsordination ska bedömas utifrån nyttan för patienten. För vissa sjukdomar och åkommor har ickefarmakologisk behandling samma effekt som behandling med läkemedel. Målet är att patienten ska få rätt mängd läkemedel och att öka andelen ickefarmakologisk behandling.

 

Snart möjligt att få tid för operation i samband med läkarbesök

Arbetet med att kunna ge patienten en tid för operation i samband med läkarbesöket har påbörjats vid samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen. Det framgår av en sammanställning som hälso- och sjukvårdsutskottet vid dagens sammanträde.

Några exempel på verksamheter som har lyckats är gynekologmottagningen och öron-näsa-halsmottagningen vid Alingsås Lasarett. Även vid Frölunda specialistsjukhus finns denna rutin vid gynekolog-, kirurgi-, ortopedi-, ögon- och öronmottagningarna.

Fem av sju sjukhus i regionen har angett att patienten ska få en operationstid i samband med läkarbesök senast under 2009.

Regionkansliets hälso- och sjukvårdsavdelning konstaterar att det skett ett visst genombrott i arbetet, men att det återstår en hel del arbete innan målen är uppfyllda.

  

Förslag till åtgärder för att förbättra tillgängligheten

Uppföljningen av tillgängligheten inom primärvården behöver utvecklas och dessutom omfatta andra yrkesgrupper än enbart läkare. Det behövs också en analys över hur väntetidssituationen ser ut för undersökningar och utredningar för att se hur regionen i framtiden kan klara en eventuellt utökad vårdgaranti.

Det är några av de åtgärder som föreslås för att förbättra tillgängligheten till sjukvården i Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen har under flera år arbetat aktivt med att förbättra tillgängligheten till vården och sammantaget är regionen ett av de landsting som klarat vårdgarantin bäst i Sverige. Trots det är det fortfarande många som får vänta längre än garantitiderna.

I ett delbetänkande från Socialdepartementets utredning "Patientens rätt" föreslår utredaren bland annat en skärpning av vårdgarantin. Regionen har redan genomfört detta inom exempelvis cancervården och barn- och ungdomspsykiatrin. Hälso- och sjukvårdsutskottet anser att det finns skäl att ytterligare gå igenom om det finns fler områden där garantin bör kortas ned. 

 

Regionen positiv till utredning om att stärka patientens rätt i vården

Västra Götalandsregonen är positiv till förslagen i Socialdepartementets utredning om att ytterligare stärka patientens rätt i vården. Särskilt välkomnar regionen förslagen om rätten till individuellt anpassad information. Regionen undersryker att patienter med funktionsnedsättning kan ha särskilda behov avseende information och kommunikation och att detta bör tydliggöras i den fortsatta beredningen.

 

 

 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-377853
Martin Andreasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-757544 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-619844, Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708801619


Läs meddelandet som PDF