Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-09-29 14:44


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 29 september



Verksamhetsplan för Nationell strategi för e-hälsa

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen antar verksamhetsplan och budget 2011 för Nationell strategi för e-hälsa. Verksamhetsplanens inriktning är att fullfölja de projekt som är startade, öka samverkan med kommuner och privata vårdgivare och fortsätta att utveckla kvalitetsregister.

2006 antog alla landsting och regioner den nationella IT-strategin för vård och omsorg som tagits fram av bland andra socialdepartementet, Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen.

Målet är att
• Medborgare, patienter och anhöriga ska ha enkel tillgång till information om vård och hälsa och om sin egen hälsosituation. De ska erbjudas bra service och vara delaktiga i vården utifrån sina egna förutsättningar.

• Personal inom vård och omsorg ska ha tillgång till välfungerande och samverkande IT-stöd som garanterar patientsäkerheten och underlättar deras dagliga arbete.

• Ansvariga för vård och omsorg ska ha ändamålsenliga IT-stöd för att följa upp patientsäkerheten och vårdens kvalitet samt för verksamhetsstyrning och resursfördelning.

Västra Götalandsregionen ska bidra med 45 miljoner kronor per år till det nationella arbetet.

 

Kontantlös vård

Hälso- och sjukvårdsutskottet anser att det är positivt att alla patienter som inte vill eller kan betala kontant får möjlighet att betala på annat sätt främst genom betalkort. Det skriver utskottet i ett yttrande till regionens ekonomiutskott som föreslagit att kontanthanteringen inom vården ska minska.

Hälso- och sjukvårdsutskottet anser dock att man måste ta speciell hänsyn till särskilda patientgrupper som kan ha svårt att hantera annat betalningssätt än kontanter. Det kan gälla äldre personer, psykiskt funktionshindrade, asylsökande, patienter utan papper samt personer med skyddad identitet.

Ärendet går nu vidare till ekonomiutskottet.


Överskott för hälso- och sjukvårdsutskottet i delårsrapporten

Resultatet för hälso- och sjukvårdsutskottet per augusti visar på ett överskott på 130 miljoner kronor.  Det visar utskottets delårsrapport som presenterades idag. Största delen av överskottet finns inom utskottets utvecklingsanslag samt inom läkemedelsområdet.
Prognosen för helåret är ett överskott på 60 miljoner kronor.
 

Återremitterat

Hälso- och sjukvårdsutskottet återremitterade ärendet om avgift för hälsoundersökning och livsstilsbedömning.



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, 0708-37 78 53
Annika Tännström (m), ledamot hälso- och sjukvårdsutskottet, 0703 - 62 15 04 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF