64 miljoner kronor investeras i ny medicinsk teknik
Hälso- och sjukvårdsutskottet godkänner att 64 miljoner kronor avsätts till strategiska investeringar i ny teknik och nya behandlingsmetoder.
Pengarna fördelas bland annat till 15 miljoner till MR-kamera vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Mölndal samt 10 miljoner kronor för uppgradering av MR-kameror vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Sahlgrenska och Drottning Silvias Sjukhus.
Vidare fördelas 15 miljoner kronor för användande av ny teknik vid operationer samt 5 miljoner kronor för digitalisering av mammografin vid NU-sjukvården.
Beslut tas i regionstyrelsen.
Nya riktlinjer för rehabiliteringsvistelser och lägerverksamhet
Hälso- och sjukvårdsutskottet fick i dag information om nya riktlinjer för rehabiliteringsvistelser i Sverige och utomlands.
I de nya riktlinjerna föreslås att rehabiliteringen i första hand ska ske vid regionens egna verksamheter, i andra hand någon annanstans i Sverige och i tredje hand utomlands.
Vidare föreslås att målgruppen som har möjlighet att få rehabiliteringsvistelse utökas. Hittills är det främst personer med neurologiska sjukdomar eller skador, reumatiska sjukdomar, svåra formera av astma och psoriasis som har beviljats rehabiliteringsvistelser. Gruppen utökas nu så att även personer med multipla traumatiska sjukdomar, kognitiva funktionsnedsättningar, lymfödemsjukdom, muskel- och ledsjukdom, blödarsjukdom, avancerad njursjukdom, lättare till medelsvår psykisk ohälsa/sjukdom, smärta och svår fetma kan komma i fråga.
I riktlinjerna föreslås också att det införs ett maxbelopp för bidrag till lägerverksamheter för barn och ungdomar med olika funktionshinder. Maxbeloppet föreslås till 600 kronor per dygn eller 3 000 kronor per läger. Det är lägerarrangören som söker bidraget.
Beslut kommer att tas på HSU:s möte den 24 juni.
Fokus på jämställd vård
Hur kan vi bli bättre på att erbjuda likvärdig vård, vård på lika villkor och säker vård för både män och kvinnor vill Kunskapscentrum för Jämställd vård inom Västra Götalandsregionen fokusera på. Genom att ta vara på de forskningsresultat som finns inom högskolor och universitet, skapa nya nätverk och försöka omsätta teori till praktik ska de ta reda på vilka brister som finns och hur kan vi bli bättre ur ett jämställt perspektiv.
Ett projekt inom Kunskapscentrum för Jämställd vård är Gör det Jämt. Tack vare 7,3 miljoner från Sveriges Kommuner och Landsting kan 20 olika verksamheter i Västra Götalandsregionen ges möjlighet till handledning och utbildning i att utveckla verksamheten med fokus på jämställdhet. Redan nu har ett flertal anmält sig till att vara med i utvecklingsarbetet. Bland annat Kungälvs sjukhus där ambulanssjukvården kommer att delta i projektet. Här kommer det fokuseras på om kvinnor och män prioriteras lika högt vid ambulansutryckning. Områden inom Sahlgrenska sjukhuset, Skaraborgs sjukhus och Västtrafik är några exempel på regionala verksamheter som vill ha vägledning och stöd i att bli mer jämlika ur ett genusperspektiv.