Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-04-30 13:52


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 30 april


Förslag om en gemensam organisation för all syn-, hörsel-, och dövverksamhet

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att ansvaret för habilitering och rehabilitering inom regionens syn-, hörsel- och dövvård förs över från sjukhusen till handikappförvaltningen. Syftet är att skapa en sammanhållen organisation för att säkra likvärdig vård och behandling i hela Västra Götalandsregionen.

Syn-, hörsel- och dövvården är i dag organiserad på olika sätt i olika geografiska delar av regionen. I vissa områden ansvarar handikappförvaltningen för vården medan sjukhusen har ansvaret i andra områden.

En tidigare kartläggning har visat att det finns stora skillnader i hur brukarna upplever vården och hur nöjda de är beroende på var i regionen man får sin vård.  Brukarorganisationerna har också framfört synpunkter på att hela vårdkedjan borde ligga inom samma organisation för att vården ska bli likvärdig i hela regionen.

Förslaget har varit på remiss hos regionens nämnder och styrelser och majoriteten av remissinstanserna är positiva till förslaget.

Förslaget går nu vidare till regionstyrelsen och regionfullmäktige för beslut.

 

16 miljoner kronor för utveckling av hjärtsjukvården

Hälso- och sjukvårsutskottet avsätter 16 miljoner kronor ur sitt utvecklingsanslag för att möta nya nationella riktlinjer för hjärtsjukvården.

I ett så kallat ägaruppdrag från utskottet får hälso- och sjukvårdsnämnderna och sjukhusen i regionen i uppdrag att genomföra de nya nationella riktlinjerna i hälso- och sjukvården i regionen. 

Det innebär bland annat ett utökat antal behandlingar med ICD - implanterbar defibrillator -, flimmerablationer och CRT (biventrikulär pacemaker).

Utökningen föreslås ske successivt under en treårsperiod 2008-2010. Det sker också en decentralisering från Sahlgrenska Universitetssjukhuset till fyra sjukhus i regionen: SU, NU-sjukvården, Skaraborgs Sjukhus och Södra Älvsborgs Sjukhus.

Sammanlagt uppgår kostnaderna till 60 miljoner kronor varav 16 miljoner kronor finansieras ur hälso- och sjukvårdsutskottes utvecklingsanslag. 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0708-37 78 53,
Martin Andreasson, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0709-75 75 44, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, tel 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF