Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-10-30 13:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 30 oktober


Fler patienter får chansen till höjd livskvalitet genom aktiv hälsostyrning

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att arbetet med att utvärdera metoden aktiv hälsostyrning ska utökas 2014. Det innebär att fler patienter får möjlighet att delta i utvärderingen. De som hittills har varit med uppskattar att de har en högre livskvalitet jämfört med en kontrollgrupp och de har inte behövt söka vård lika ofta.

Aktiv hälsostyrning innebär att man identifierar patienter med stor risk för att söka mycket vård. Patienterna erbjuds kontakt med en sjuksköterska som stödjer dem i att förstå sin sjukdoms- och vårdsituation bättre och att samord¬na sina vårdkontakter. Målet är att förbättra livskvalitet, delaktighet och trygghet för patienten, minska inflödet på akutmottagningarna samt att öka kunskapen om vad som driver oplanerade vårdkontakter.

Fler patienter på fler sjukhus

Västra Götalandsregionen deltar sedan ett år tillbaka i utvärderingen av aktiv hälsostyrning tillsammans med ytterligare tre landsting. Under 2013 deltar 1000 patienter vid SU/Östra, Alingsås lasarett och NU-sjukvården i utvärderingen. Inför 2014 är målet att nå minst 2500 patienter och att möjligheten till aktiv hälsostyrning ska erbjudas på fler sjukhus. För att klara den utökade satsningen behöver ytterligare 15-25 sjuksköterskor anställas inom Västra Götalandsregionen. Målet är att gradvis integrera metoden i ordinarie driftstruktur.
Utvärderingen fortsätter som ett forsknings- och utvecklingsprojekt även under 2014 och beslut om ett eventuellt breddinförande fattas inför 2015. De sjuksköterskor som idag arbetar med aktiv hälsostyrning ska under nästa år både ta emot patienter vid sjukhusen inom Västra Götalandsregionen och utbilda regionens egna sjuksköterskor i metoden.

VGR positiv till strategisk plan för att minska självmord i Göteborg

Västra Götalandsregionen är positiv till Göteborgs stads ”Förslag till strategisk plan för att minska suicid i Göteborg”. Hälso- och sjukvårdsutskottet, som avger Västra Götalandsregionens remissvar, menar dock att planen kan uppfattas som alltför omfattande och med relativt begränsat fokus på kommunens egen strategi.
I remissvaret framhåller Västra Götalandsregionen att Göteborgs stads fokus på samverksansfrågorna är positivt. Det pågår både individ- och befolkningsinriktat arbete mot självmord inom VGR. Det finns också ett tvärsektoriellt samarbete för att förebygga och minska självmord genom avtal och överenskommelser. I remissvaret pekar man också på att VGR och Göteborgs stad skulle kunna utveckla sitt samarbete kring kompetensutveckling samt statistik och hälsodata.
VGR framhåller att det finns många positiva delar i planen, men man vill dels se en tydligare ansvarsfördelning för att underlätta ledning, samordning och uppföljning och dels tydligare mål. Västra Götalandsregionen har sedan i höstas valt att ha en nollvision för självmord.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF