Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-08-31 14:49


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 31 augusti


Ordnad utmönstring effektiviserar vården

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt förslag till ett systematiskt arbetssätt för ordnad utmönstring och prioritering av läkemedel och medicinska metoder. Syftet är att göra vården säkrare, effektivare och mer jämlik.

Ordnad utmönstring kan beskrivas som en process, där läkemedel och medicinska metoder som är skadliga eller som skapar ingen, liten eller viss nytta för patienterna, avvecklas helt eller delvis i rutinsjukvården i regionen.


 

Introduktionsprogram för vårdpersonal med utländsk utbildning

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att ett övergripande introduktionsprogram tas fram för läkare och vårdpersonal med utländsk utbildning. Bakgrunden är att allt fler läkare med utländsk utbildning och erfarenhet söker arbete i Västra Götalandsregionen. För att bättre ta tillvara deras kompetens behövs ett regionövergripande program som kompletterar den introduktion de får på vårdcentralerna.

Hälso- och sjukvårdsutskottet fastställde också uppdraget till de vårdcentraler som har ett utbildningsuppdrag.


 

Handlingsprogram mot spädbarnsmisshandel

Alla blivande och nyblivna föräldrar behöver kunskap och information om faran med att skaka sitt barn. För att ge vårdpersonalen stöd i detta arbete har hälso- och sjukvårdsutskottet antagit ett handlingsprogram mot spädbarnsmisshandel. Syftet är att ge stöd till vårdpersonal för att kunna upptäcka spädbarnsmisshandel och råd i att kunna agera på rätt sätt.

Riktlinjerna omfattar bland annat information om förebyggande åtgärder, vilka varningssignaler personalen ska vara vaksamma på samt vilka åtgärder som kan sättas in om man misstänker att föräldrarna misshandlar sitt barn.


 

Patienter som behöver peruk kan själva välja salong

Från och med 1 december kan patienter som behöver peruker, postischer, toupéer, ögonfransar och ögonbryn vända sig till vilken salong som helst. Detta beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet i samband med att man antog nya riktlinjer.

Sedan ett par år tillbaka förskrivs peruker, toupéer, ögonfransar och ögonbryn inte som personliga hjälpmedel längre. I stället får patienten en rekvisition som hon eller han tar med sig till en upphandlad salong. Men från och med 1 januari kan patienten vända sig till vilken salong som han eller hon önskar.


Förslag om två nya vårdcentraler

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen godkänner två nya vårdcentraler. Det är Medpro Clinic och Backa Läkarhus som båda ansökt om att få starta ny vårdcentral i Lilla Edet. Vårdgivarna har granskats och uppfyller de krav som ställts i Krav- och kvalitetsboken för VG Primärvård.

 



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), 0761-410269
Jonas Andersson (FP), 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF